Figyelmeztették a britek a Facebookot: nem áll a törvények fölött

A brit versenyhatóság szerint nem működött együtt a Facebook, több felszólítás ellenére sem – figyelmeztetni akarják a céget, hogy nem áll a törvények fölött, ezért 70 millió dolláros bírságot szabtak ki rá.

50,5 millió font (körülbelül 70 millió dollár) büntetést szabott ki a brit versenyhatóság a Facebookra, amiért az megszegte a hatóság utasításait a Giphy felvásárlása kapcsán folytatott vizsgálatok során.

A brit CMA szerint a Facebook következetesen nem működött együtt velük, a büntetéssel figyelmeztetni akarják, hogy egyetlen cég sem áll a törvények fölött.

A hatóság szerint a Facebook nem volt hajlandó teljes tájékoztatást nyújtani arról, hogy együttműködik-e az előírásokkal, vagyis amíg a vizsgálat tart, nem integrálja a Giphy működését, és megtartja az azzal folytatott versenyt. A Facebook többszöri figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó együttműködni.

A hatóság a bírság kiszabása előtt figyelmeztette a közösségi óriást, hogy a fontos információk kiadásának megtagadása törvényszegés, de két fellebbezés elvesztése után is megtagadta a Facebook a jogi kötelezettségeit, közölte Joel Bambord, a CMA egyesülésekért felelős igazgatója. Hozzátette: figyelmeztetés ez a bírság minden cégnek, amely azt hiszi, hogy a törvények fölött áll.

A Facebook a büntetésre reagálva elmondta: egyáltalán nem ért egyet a Facebook tisztességtelen büntetésével. Kiértékelik a CMA döntését, és mérlegelik a lehetőségeiket.

Azóta történt

Előzmények