Várakozáson felül termeli a pénzt a Facebook

A Facebook 2009-ben jóval magasabb bevételt produkált, mint amit vártak, így összesen több mint 800 millió dollárt kasszíroztak – állítja belső forrásokra hivatkozva a Reuters.

Hirdetés

De azt is hozzá kell tenni, hogy ennek a hat éve egyetemi szolgáltatásként alapított, ma már közel 500 millió regisztrált tagot számláló közösségi oldalnak a 2009-es profitja viszonylag szerény, néhány tízmilliós hasznot jelent – állítja az egyik idézett forrás.

Tavaly júliusban Marc Andreessen, a Facebook egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy várakozásaik szerint átlépik a 500 millió dolláros határt 2009 végére, de szeptemberre már kiderült, hogy igen kedvezően alakultak a bevételek, a készpénzállomány pozitívra váltott. Ezek után már inkább 700 millió körüli árbevételről beszéltek. A mostani, a várakozásokat felülmúló, a 2008-as eredményeket megduplázó dinamikus növekedés (látogatószám: 2009 elején még 150 millió tagja volt az oldalnak) esetleg azt is jelezheti, hogy a Facebook belép a tőzsdére, ezzel belép a befektetői piacra, és az eddigi támogatók (például a Digital Sky, a Microsoft, a hongkongi Li-Ka-shing cége, a Greylock Partners és a Meritech Capital Partners) mellett újabbak is megjelenhetnek.

A Facebook, mely már hónapok óta adatvédelmi támadások célpontja, egyelőre nem kommentálta a Reuters értesüléseit.

Azóta történt

Előzmények