Nincs elég haverod? Vegyél!

Sajátos szolgáltatást ajánlgat a uSocial nevű ausztrál online marketingcég a Facebook közösségi oldal tagjai számára: a vállalat azt hirdeti, hogy pénzért bárki vásárolhat magának cimborákat és rajongókat az oldal regisztrált felhasználói közül. A rendelhető csomagok két csoportra oszthatóak: némi befektetésért cserébe vehetünk barátokat (friends) ezertől ötezer fős terjedelemben (garantált „szállítási idő”: 30 nap), illetőleg vásárolhatunk rajongókat (fans) is, utóbbi esetben már tízezer egyén a plafon. A költségek széles skálán mozognak, a minimális 1000 darab haver vagy rajongó listaára 177 ausztrál dollár (körülbelül 28 ezer forint), míg 10 ezer rajongó már borsosabb összeget kóstál, pontosan 1167 dollár 30 centet, vagyis mintegy 190 ezer forintot.

Nem csoda, hogy a cég látókörébe került a Facebook: a weblapokat osztályozó Alexa.com adatai szerint a közösségi oldal a világ negyedik leglátogatottabb felülete, az üzemeltetők saját adatai szerint a felhasználók száma már meghaladja a 250 milliót.

Leon Hill, a uSocial vezérigazgatója rendkívül hatékony marketingeszköznek tekinti a Facebookot. Mint a Reuters hírügynökségnek eljuttatott közleményében kijelentette, már maga a puszta tény, hogy rengetegen követnek bennünket az oldal felületén, azonnali és célzott promóciós lehetőséget kínál a számunkra. Hill abban látja az egyedüli problémát, hogy borzasztóan nehéz a tömeget magunkhoz vonzani, de mindenre van megoldás – mint ahogyan azt a cég ajánlatában is láthattuk. A vállalat taktikája egyébként egyszerű: a kliensüktől barátkozós-rajongónak megjelölős üzeneteket küldözgetnek szerteszét a rendszerben, a célszemély pedig dönthet arról, hogy eleget tesz-e az ajánlatnak, avagy sem.

Ausztrál híroldalak korábban cikkeztek arról, hogy a Twitter és Digg.com egyaránt megpróbálta ellehetetleníteni a uSocialt: előbbi kéretlen üzenetek küldözgetésével vádolta a céget, utóbbi pedig azzal, hogy bizonyos hírek népszerűsítése érdekében szavazatokat vásárolt a felhasználóktól.

Azóta történt

Előzmények