Nem bírta tovább a nyomást a Facebook

Régóta panaszolják már fel egyének és csoportok is, hogy a közösségi oldal felhasználási szerződése előírja a valódi név használatát, ugyanis ezzel vissza is lehet élni, másrészt a Facebook már képtelen másfél milliárdnyi felhasználót ellenőrizni (ez egy macerás folyamat, felszólításra személyazonosító okmányokkal kell igazolni, hogy nem nicknéven szerepel az illető), így okafogyott az egyébként is haszontalan követelmény.

Nemrég civil jogvédők levelet is írtak a Facebooknak ez ügyben, és a vállalat pénteken nyílt levélben válaszolt.

A levélben két fontos változtatást jelentettek be. Egyrészt lehetséges lesz az álnéven való regisztráció – igaz, meg kell indokolni, hogy miért teszi ezt a felhasználó, vagyis az üzemeltetők fenntartják maguknak a jogot az álneves használat elutasítására.Azt szeretnék elérni, hogy olyan álnevet használjon mondjuk egy politikai aktivista, amin egyébként ismerik mint közszereplőt.

Másrészt pedig szigorúbb ellenőrzést vezetnek be azoknál a bejelentéseknél, melyeket azért tesznek meg, mert valaki álnéven használja az oldalt – ezekben az esetekben a korábbinál alaposabb és körültekintőbb vizsgálatot folytatnak le.

Vagyis szó sincs az álnevek korlátlan engedélyezéséről. Ez – mint Alex Schultz jogi szakértő, a levél megfogalmazója írja – azért nem lehetséges, mivel a vállalat célja, hogy a Facebookon írók, megnyilvánulók vállalják a felelősséget megszólalásaikért, és az álnevek ezt megakadályoznák.

A változások decembertől lépnek életbe.

Azóta történt

Előzmények