Európában bíróságokon küzd a Facebook

Nemrég írtuk meg, hogy egy belga bíróság határozatában november 9-én 48 órát adott a Facebooknak, hogy letiltsa azt a technológiát, amely lehetővé teszi, hogy közösségi oldal szoftveresen azoknak a belga felhasználóknak a digitális tevékenységét is kövesse, akik nem rendelkeznek Facebook-fiókkal. Amennyiben ezt nem teszik meg, szólt a döntés, akkor akár 250 ezer eurós büntetéssel is sújthatják őket – naponta.

Egyelőre mindez nem történt meg, mivel a Facebook tárgyalni kezdett az illetékes belga adatvédelmi szervezettel, és kérték, hogy minden további lépést addig halasszanak el, amíg a bírósági dokumentumokat nem fordítják le angolra, mivel csak úgy tudnak felelősen reagálni.

Alex Stamos, a közösségi oldal biztonsági vezetője közölte, hogy a követő sütik alkalmazását meg szeretnék tartani, mivel kiemelt fontosak a fiókok biztonsága szempontjából, ezért megvizsgálják, hogy milyen módosításokat lehetne úgy végrehajtani az adatvédelmi feltételeikben, hogy a hatóság is elfogadja, illetve a Facebook tovább tudja használni a cookie-kat.

Ausztria és Írország

Ezzel az üggyel párhuzamosan előrehaladás történt egy Ausztriában évek óta folyó eljárásban is, ahol egy jogászhallgató, Max Schrems szeretné beperelni az uniós adatvédelmi előírások megsértése miatt a Facebookot. Ez a folyamat most ért el a legfelsőbb bíróságig, és ott fognak arról dönteni, hogy Schremsnek van-e lehetősége csoportos per indítására.

Mivel a jogértelmezési határozatokat kiadó Európai Bíróság nemrég érvénytelenítette a transzatlanti adatáramlást megkönnyítő Safe Harbour keretrendszert, így ha az osztrák legfelsőbb bíróság állásfoglalást kér az uniós testülettől, igen nagy az esélye, hogy az a határozat Schrems javára szól – feltéve, ha valóban az Európai Bíróság elé kerül az ügy.

Emellett egy harmadik vizsgálat is folyik, mégpedig a Facebook európai központjának helyet adó Írországban, ahol a Európai Bíróság határozata nyomán azt nézik meg, hogy a Facebook (és más amerikai vállalatok) vajon az európai adatvédelmi törvényeket betartva kezelték-e az uniós polgárok adatait.

Azóta történt

Előzmények