A különadó miatt kiszáll az ADSL-piacról az Externet

Az Externet Nyrt. ma bejelentette, hogy eladja ADSL-üzletágát a Magyar Telekomnak, a vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra. Az alternatív szolgáltató közleménye szerint a lépést „az ADSL-piacon tapasztalható kedvezőtlen folyamatok, valamint a gazdasági környezetben történt kedvezőtlen változások” indokolták. A november 30-án aláírt megállapodást az Externetet finanszírozó Commerzbank Zrt. is jóváhagyta.

Hirdetés

A társaság már a november közepén kiadott harmadik negyedéves gyorsjelentésében jelezte, hogy a kormány által októberben elfogadott távközlési különadó miatt üzletileg fenntarthatatlanná válik a Magyar Telekom nagykereskedelmi partnereként nyújtott ADSL-szolgáltatás. A válságadók „drasztikusan rontják az Externet alaptevékenységének, az ADSL-viszonteladás nyereségességét, és jelenlegi formájukban komoly negatív következményekkel járhatnak, melyeket az Externet vezetősége jelenleg is vizsgál” – állt a jelentésben. A 2010 első kilenc hónapjában 1,23 milliárd forint árbevételt és 163 millió forint veszteséget elkönyvelő cég az idei évre körülbelül 70 millió forintos különadóval számolt, amely – figyelmeztettek – „jelentősen rontja az ADSL-kiskereskedelmi viszonteladói modell versenyképességét és hosszú távú fenntarthatóságát.”

A szolgáltató a jövőben a saját márkanév alatt értékesített ADSL helyett a partnerekkel kialakított kapcsolataira építve, elsősorban nagy lakossági szolgáltatókkal szorosan együttműködve folytatja a lakossági szolgáltatások értékesítését, miközben erősíteni akarja a jelenlétét az üzleti kommunikációs szolgáltatások szegmensében.

A megállapodás szerint az Externet ADSL-ügyfelei a Magyar Telekommal köthetnek majd szerződést, annak mobil- és vezetékes kínálatából választhatnak. Azoknak az előfizetőknek, akik nem kívánnak élni a felkínált lehetőségek egyikével sem, az Externet tovább biztosítja az ADSL-szolgáltatást. Az Externet ügyfeleknek kiküldött tájékoztatója szerint a T-Home és a T-Mobile munkatársai e hónaptól kezdődően 2011. február végéig közvetlenül fogják ajánlataikkal megkeresni az ADSL-előfizetőket, átszerződni pedig leghamarabb január 1-jével lehet majd.

A hazai tulajdonban lévő és a tőzsdére 2008 derekán bevezetett Externet körülbelül 30 ezer ügyféllel rendelkezik, de ezek között nemcsak az ADSL-, hanem a mikrohullámú és bérelt vonali előfizetések is vannak. A szolgáltató 2008-ban vásárolta fel a VIVAnet és a TVnet ADSL-ügyfeleit. A tranzakció a tervek szerint 2011 márciusának közepén zárul le.

Azóta történt

Előzmények