Hamarosan kiderülhet, hogy valójában ki Satoshi Nakamoto, a bitcoin feltalálója

Folyamatban van az „évszázad bitcointárgyalása”, amely során talán fény derülhet arra, kit takar a Satoshi Nakamoto név.

Ahány érdekeltség, annyi magyarázat létezik jelenleg arra, hogy lehet valójában az, aki a Satoshi Nakamoto álnév mögé bújt, és feltalálta a bitcoint.

Floridában jelenleg is zajlik Ira Kleiman és Craig Wright perének tárgyalása, ebből sokak szerint pedig kiderülhet, ki hozta létre a legnépszerűbb kriptopénz-protokollt.

A pert az elhunyt David Kleiman örökösei indították, és azt állítják, hogy Kleiman segített az alperes Craig Wrightnak közösen megalkotni a bitcoint. Így a vád szerint Satoshi Nakamoto valójában Kleiman és Wright duója.

A hálózat indulásakor Nakamotóhoz egymillió bitcoin került, ami mostanra több mint 60 milliárd dollárt ér. Kleiman örökösei azt állítják, ennek a fele nekik jár, Wright azonban hosszú ideje hirdeti, egyedül ő találta fel a bitcoint. Emiatt ezt az ügyet az „évszázad bitcointárgyalásának” nevezik.

Egyes kriptoszakértők szerint Kleiman lehetett a technológiai zseni, mások szerint a Londonban élő ausztrál programozó, Wright egyedül is megoldhatta a feladatot.

Miközben a valóságra talán soha nem derül fény, a kérdés az, hogy mit dönt a bíróság, és kinek adja a Nakamoto-fiók hozzáférését.

Azóta történt

Előzmények