A mentő lehalkítja az autórádiót

A mentők nyilván számtalan történetet tudnának mesélni arról, hogy a megkülönböztető jelzéseit használó, súlyos esethez siető jármű azért nem tud haladni – esetleg még balesetet is szenved –, mivel a forgalomban valamelyik autóvezető olyan hangosan hallgat kocsijában zenét, hogy egyrészt nem hallja a szirénát, másrészt a dübörgés elvonja a figyelmét, így nem veszi észre a hátulról vagy éppen a tilos jelzésen áthajtva közeledő mentőt.

Ezt a problémát küszöbölné ki egy svéd fejlesztés, az EVAM. A rendszert stockholmi egyetemisták alakították ki a főváros műszaki egyetemén (Kungliga Tekniska högskolan - KTH), a lényege pedig nagyon egyszerűnek tűnik: amennyiben egy megkülönböztető jelzéseit használó mentő közeledik az autóhoz, az EVAM az FM frekvenciákon használt, adattovábbításra szolgáló RDS-t (Radio Data System) használva kapcsolatba lép az autók tunerével, hogy figyelmeztesse a sofőrt a veszélyes helyzetre. A technológia segítségével még időben – a találkozás előtt 10-15 másodperccel, hogy ne hirtelen kelljen reagálni – figyelmeztető üzenet küldhető a tuner kijelzőjére, illetve lehalkítható a zene, valamint hangüzenet is továbbítható, melyben felhívják a vezető figyelmét, hogy egy mentő közeledik, figyeljen oda. Az EVAM képes figyelembe venni a forgalom sűrűségét is, így ahhoz szabja, hogy mikor adja ki a figyelmeztetéseket.

A hamarosan tesztüzembe kerülő rendszernek egyetlen hátránya van a fejlesztők szerint: nem minden autóban található RDS: ők úgy becsülik, hogy a svéd utakon futó járművek kétharmadánál működne megoldásuk – illetve azt is belátják, hogy az autonóm járművek megjelenése szükségtelenné tenné a technológiájukat, de ezek tömeges elterjedésére még sokat kell várni, így addig azt remélik, hogy a megfelelő eredményt produkáló tesztek után kereskedelmileg is sikeres termékkel léphetnek piacra.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények