Megbukhat a OneWeb és az Eutelsat egyesülése

Folynak a megbeszélések a OneWeb és az Eutelsat egyesüléséről, de a szakértők szerint valószínűtlen az üzlet sikere.

A francia Eutelsat műholdcég a pletykák után kijelentette, valóban egyeztetnek a brit rivális OneWebbel, de nem annak felvásárlásáról, hanem a két cég egyesülne, és küzdene tovább a SpaceX Starlink és az Amazon Kuiper ellen.

Az Eutelsat egyébként már így is 23 százalékos részesedéssel bír a cégben, de az üzlet létrejötte a szakemberek szerint kétséges.

Egyrészt a befektetők nem értékelik a bizonytalanságot, másrészt politikailag érzékeny téma lenne az egyesülés. Mindkét cég erősödne ugyanis a műholdházat építése kapcsán, de indiai, francia, kínai és brit részvényesek, milliárdosok érdekei ütköznének. Trösztellenes oldalról sem valószínű, hogy jóváhagynák az üzletet, amire a briteknek és az EU-nak is rá kellene bólintania.

A brit kormány és az indiai Bharti Global által a csődből visszarángatott OneWeb ráadásul az egyesülés után olyan helyzetet eredményezne, hogy a brit kormánynak elenyésző lenne a beleszólása (és részesedése) az üzletbe. Így ha létre is jönne a megállapodás, állítólag különleges jogköröket követelne a brit kormány, gyakorlatilag minden téren.

Előzmények