Az Europol és a Google közösen a terrorista propaganda ellen

Az európai bűnüldöző szervek sok internetes nagyvállalattal szerveznek hasonló kampányokat, most a Google volt soron.

Az Europol tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy az ügynökség internetfigyelő, -felderítő és -elhárító egysége (Europol’s Internet Referral Unit – EU IRU) a hónap elején tizedik alkalommal szervezett meg egy olyan különleges akciósorozatot, melynek keretében az Europol munkatársai mellett belga, francia, német, holland és brit különleges egységek is részt vettek abban a kampányban, ahol az amerikai cég támogatásával fókuszáltan vizsgálták át a Google platformjait.

A cél az volt, hogy a lehető legtöbb, terroristapropagandát népszerűsítő tartalmat fedezzenek fel, de elsősorban az iszlám állam, illetve az Al-Káida által készített anyagokra, valamint e szervezetek szimpatizánsaira koncentráltak. E tartalmak többek között propagandavideók, illetve közösségi oldalak propagandacélból létrehozott fiókjai vagy csoportjai, ahol terrorizmusra, erőszakra buzdítanak.

A közlemény nem felejti el megemlíteni, hogy az EU IRU létrejötte óta kiváló kapcsolatot ápol a Google-lal, akik teljes mellszélességgel támogatják a terrorizmus elleni fellépést. A mostani kampány a felek szerint igen hasznos volt, a begyűjtött tapasztalatok és az elemzések alapján hatékonyabban tudnak fellépni az ilyen tartalmak terjesztése ellen.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az EU IRU csak feltárni tudja a propagandát, annak végleges eltávolítása a platform üzemeltetőjének feladata.

Azóta történt

Előzmények