Online csalókat és pénzmosókat füleltek le az Europol segítségével

Teljes volt az illúzió, profi a megvalósítás, így az áldozatok elveszítették a befektetett pénzüket.

Az Europol csütörtökön jelentette be, hogy a szervezet, illetve az Eurojust támogatásával a bolgár bűnüldöző szervek felszámoltak egy hálózatot, melynek tagjai online befektetési csalásokat, illetve pénzmosást hajtottak végre.

A bolgár rendőrség január 26-án végezte a rajtaütést, ennek során 24 helyszínen tartottak házkutatást, és összesen 66 tanút hallgattak ki Szófiában és Burgaszban. Az akció során őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, aki a nyomozás szerint legalább 10 millió eurót csalt ki főként német és görög befektetőktől, illetve a helyszíneken elektronikus berendezéseket, pénzügyi információkat tartalmazó dokumentumokat és felvételeket foglaltak le.

Az Europol két szakértőt küldött Bulgáriába támogatásként, az Eurojust az akció koordinálásában működött közre, míg a bolgár hatóságok mintegy száz rendőrtisztet, illetve ügyészt mozgósítottak.

A csalásokra úgy derült fény, hogy az átvert német és görög befektetők tettek feljelentést. A nyomozás kiderítette, hogy a bűnszervezet dedikált weboldalak, illetve két telefonközpont segítségével vezette meg azokat, akik azt hitték, valós befektetési szolgáltatóval van dolguk. A telefonközpontokban dolgoztak a több nyelven beszélő ügynökök, akik kecsegtető ajánlatokkal keresték meg a kiszemelteket. Mindezt igen nagy sikerrel végezték, több százan invesztáltak a hamis üzletekbe, de mindannyian elveszítették a pénzüket.

A feljelentések nyomán az Eurojust irányításával Bulgária, Németország, Görögország és Szerbia hatóságai, valamint az Europol közös nyomozócsoportot állított fel 2019-ben.

Azóta történt

Előzmények