A Tesla a német vízkészleteket akarja a gyárbővítéshez

Saját költségen végeznének fúrásokat és kutatásokat a helyi hatóságok helyett, hogy felhasználják az eddig kiaknázatlan vízkészleteket a Tesla-gyártás fokozásához Berlinben.

A német hatóságok és vízszolgáltatást biztosító szervezetek tájékoztatása szerint a Tesla azt tervezi, hogy fúrásokat végez Berlin vonzáskörzetében, hogy új, kiaknázatlan vízkészleteket találjon, és ezeket az elektromos autói gyártásának a fokozására használja fel.

A berlini gyár márciusa startja nehezen valósult meg, a környezetvédők és a helyiek többek között a Tesla vízhasználata miatt tiltakoztak sorozatosan, attól tartva, hogy teljesen kimerítik a készleteket. A Tesla most a saját kezébe venné az irányítást, a helyi gyár évi 500 ezerről 1 millióra növelné az EV-gyártást – ezt a hatóságoknak jóvá kell még hagyniuk.

Grünheide polgármestere szerint egy önkormányzati egyeztetésen a Tesla képviselője kijelentette, a cég fizet a fúrásokért, hogy frissítsék az évtizedes, nyilvános adatbázist a vízkészletekről. A környezetvédelmi minisztérium megerősítette, hogy a Tesla már egyeztet a hatóságokkal, de formális kérelmet még nem adott be. A polgármester szerint ők nincsenek az ötlet ellen, de szokatlan, hogy egy magáncég végezzen el ilyesmit a hatóságok helyett.

Amennyiben a Tesla vízkészleteket találna, a környezetvédelmi minisztérium szerint akkor is engedélyt kell kérjen azok használatához. Egyes politikusok és környezetvédők szerint azonban egy ilyen lépés ahhoz vezetne, hogy a magáncégek kezébe kerülnek a nyilvános adatok és azok megalkotása is, a Tesla pedig elsőbbségileg kisajátítaná a megtalált vizeket. Sokak szerint a víz kérdése közérdek, a kutatása közfeladat, a Tesla pedig átlépi a határt.

A Tesla mindenesetre már a kezdetektől ilyen szemlélettel működött Németországban, a gyár építését már azelőtt kifizették, hogy megkapták volna az engedélyeket (ami nem illegális, de szokatlan).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények