Európai vizsgálat indult a Motorola ellen

Az Apple és a Microsoft panaszára hivatalos vizsgálatot indít a Google által felvásárolt Motorola Mobility üzleti gyakorlata kapcsán az Európai Bizottság (EB). Brüsszel annak jár utána, hogy az amerikai vállalat visszaélt-e szellemitulajdon-portfóliójával azzal, hogy megszegve a szabványosítást végző szervezetekben tett vállalásait egyes alapvető szabadalmai használati jogát nem bocsátotta tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (ún. FRAND) feltétekkel a riválisai rendelkezésére.

Brüsszel közleménye rámutat: a Motorola Mobility számos ma széles körben használt szabvány kidolgozásában vett részt. Többek között a második és harmadik generációs (2G és 3G) mobil-adatátviteli technológiák, a vezeték nélküli helyi hálózatok (WLAN) és a H.264 videótömörítési eljárás szabványosításakor vállalta, hogy a vonatkozó szabadalmait FRAND-feltételekkel teszi hozzáférhetővé.

Az ilyen alapvető szabványokhoz nélkülözhetetlen szabadalmak licencelését azért szabályozzák, hogy az azt használni kívánó piaci szereplőket ne tudják a szabadalombirtokosok versenyellenes módon kizárni. A Microsoft és az Apple szerint azonban a Motorola nem tartotta be a vállalását, és irreálisan magas árat kér az iparági szereplőktől a jogokért.

A Microsoft korábban azt állította, hogy egy 1000 dolláros notebook esetében 22,50 dollár licencdíjat kellene fizetni a cégnek a H.264-ben érintett 50 szabadalma után, miközben a szabványhoz nélkülözhetetlen további 2300 szabadalom felhasználásáért az azokat birtokló, de FRAND-feltételeket támasztó 29 vállalatnak összesen 2 centet. Mivel ezt az árat a piac szereplői nem voltak hajlandóak megfizetni, a Motorola azok termékei, többek között az iPhone, iPad, Xbox készülékek és windowsos számítógépek forgalmazásának betiltását kezdeményezte.

Az Európai Bizottság (EB) január végén hasonló ügyben indított vizsgálatot a Samsung ellen.

Azóta történt

Előzmények