Tisztességtelenek a felhasználói szerződések?

Hirdetés

Nagy-Britanniában felújították a szoftverek használatát engedélyező végfelhasználói szerződések (End User License Agreement – EULA) elleni, már többször fellángolt harcot. (Az eddigi ilyen törekvések a bíróságon rendre azzal zárultak, hogy a bíróságok arra hivatkozva nem marasztalták el a gyártókat, hogy licencet, és nem terméket adnak el.) A brit Nemzeti Fogyasztóvédelmi Tanács (National Consumer Council – NCC) tegnap egy általuk készített vizsgálat eredményeire hivatkozva előterjesztést nyújtott be a brit versenyhivatalhoz (Fair Trading Office), hogy lépjenek fel 17 szoftvercég ellen. A fogyasztóvédők úgy ítélik meg, hogy az e cégek által készített, a termékek használatára engedélyt adó EULÁ-k megtévesztik a fogyasztókat, s igazságtalan, a gyártók számára kedvező, a felhasználók számára hátrányos feltételeket tartalmaznak, emellett áttekinthetetlenek, esetleg hosszúak, nehezen érthetőek. A Tanács sürgeti a brit hatóságokat, hogy a szerintük tarthatatlan állapot felszámolására tegyen meg mindent mind Nagy-Britanniában, mind pedig az Európai Unió illetékes testületeinél.

A részletes jelentésben az NCC elmondja, hogy tavaly 25 különböző, olyan szoftvert vásároltak, melyek a telepítés során megkövetelik a felhasználótól, hogy fogadja el a felhasználói szerződést. Ezek közül 14 esetben tapasztalták azt, hogy a program adathordozójának csomagolásán nem szerepel ez a feltétel. Ahol viszont szerepelt a dobozon vagy zacskón, hogy ez a használat feltétele, ott a maradék 11-ből csak négy cég adott egy internetes címet, ahol lehet érdeklődni az EULÁ-ról még a vásárlás előtt.

EULA

Az NCC szerint a másik komoly probléma, hogy míg a vizsgált szoftvereket az egész világon terjesztik, az EULÁ-ban megállapított feltételek a legtöbbször csak egyetlen – a gyártó telephelyéül szolgáló – ország rendelkezései alapján készülnek, holott a szoftverek használatát szabályozó törvények jelentős mértékben eltérhetnek a különböző államokban. A vizsgált 27 szoftver közül egyedül a McAfee Total Protection telepítője kérdezett rá arra, hogy a felhasználó a világ melyik részén használja a programot.

A felmérés megjegyzi azt is, hogy bizonyos feltételek elfogadhatatlanul szigorúak, például a Cakewalk Music Creator 3 esetében el kell fogadni, hogy: „Igen, megértettem, nem ruházhatom át, nem adhatom el a programot”.

Előzmények