Versenyezzenek az internetes boltok!

Az európai távközlési és fogyasztóügyi biztos közösen javasolja egy, az Európai Unió mind a 27 tagállamára érvényes, egységes licencelési rendszer kidolgozását, amely megnyithatná a határokat a zenét, játékokat, filmeket és könyveket forgalmazó internetes boltok előtt. Viviane Reding és Meglena Kuneva a javaslatot a héten terjeszti a Strasbourgban ülésező Európai Parlament elé, bízva abban, hogy a páneurópai jogkezelés még az idén bevezethető lesz. Ez a megoldás – mondják – megnyitná az utat az Apple iTuneshoz vagy az Amazon.com-hoz hasonló amerikai üzletek szélesebb körű uniós megjelenése előtt, ami kibővítené a vásárlók választási lehetőségeit, és vélhetően csökkentené az árakat.

Hirdetés

Ma a digitális tartalmaknak nem létezik egységes internetes piaca az EU-ban, mivel a szerzőijog-kezelési rendszer országonként széttagolt. Egy páneurópai zeneboltnak például több mint 100 közös jogkezelő szervezettel (ilyen hazánkban egyebek mellett az Artisjus) kellene megállapodnia ahhoz, hogy minden tagállamban elérhető szolgáltatás kínálhasson. Viviane Reding szerint ez a helyzet tovább nem tartható. „A fogyasztók online jogainak az Európai Unióban nem szabad attól függeniük, hogy az adott céget vagy honlapot honnan működtetik. Nem engedhetjük többé, hogy online könyvvásárláskor vagy zeneletöltéskor az európai fogyasztók életét megnehezítsék az országhatárok” – mondta.

Meglena Kuneva és Viviane Reding (Fotó: EB)
Meglena Kuneva és Viviane Reding (Fotó: EB)

A jelenlegi heterogén rendszer miatt fordulhat elő az, hogy például a francia Fnac internetes bolt kizárólag Franciaországban kiállított bankkártyákat fogad el, vagy hogy a BBC az internetre felpakolt műsorait kizárólag a brit látogatóknak teszi elérhetővé. Egy, az EB megbízására készített felmérés szerint ha jogi széttagoltságot sikerülne megszüntetni, a fogyasztók harmada szívesen vásárolna más országban, ha ott jobb árakat vagy minőséget talál, míg ma ezt mindössze 7 százalék teszi.

A biztosok szerint az egységes európai jogkezelés versenyre kényszerítené a jogkezelő szervezeteket, amelyek ma gyakorlatilag önkényesen állapíthatják meg a díjaikat. Ez pedig leverhetné az árakat, és végeredményben hozzájárulhatna a kalózkodás visszaszorításához is – érvelnek. Egy biztos, a jogkezelő szervezetek részéről erős ellenállásra számíthat a javaslat.

A két biztos egyben beszámolt egy új weboldal, az eYouGuide elindításáról: ez gyakorlati tanácsokat ad arról, hogy az uniós szabályozás szerint milyen digitális jogok illetik meg a fogyasztókat. Az Európai Parlament 2007-es felkérése nyomán készült – magyar nyelven egyelőre nem olvasható – útmutató olyan, a fogyasztókat érintő kérdésekre tér ki, mint a széles sávú szolgáltatóval szembeni jogok, az internetes vásárlás, a zeneletöltés, valamint az interneten továbbított és a közösségi oldalakon megjelenő személyes adatok védelme.

Azóta történt

Előzmények