Európai Unió: százszázalékos a széles sávú lefedettség

Talán nem túl nagy bátorság kijelenteni, hogy az Európai Bizottság (EB) tegnapi bejelentése, mely szerint az  EU egészében hozzáférhetővé vált széles sávú internet, inkább a jövő tavaszi európai parlamenti választások miatt kiadott közlemény, mint valódi siker, ugyanis a százszázalékos hozzáférési lehetőség a műholdas lefedettségre vonatkozik, melyről még a laikusok is tudják, hogy bár az ajánlatok egyre kedvezőbbek, minőségében és – főként – árában még most sem igazán összemérhető a vezetékes internettel, de még a mobilkapcsolattal sem.

Az első célt valóban sikerült elérni

Hirdetés

Ugyanakkor ne legyünk igazságtalanok. Természetesen valóban nagy dolog, hogy így elvileg minden unióbeli háztartás rendelkezhet alapszintű széles sávú internetkapcsolattal, azok is, akik számára sem a vezetékes, sem a rádióhullámos mobilkapcsolat nem elérhető. És ők sincsenek kevesen: a 28 uniós tagállamban hárommillió ember küszködött ezzel a problémával, ilyen szempontból az EU a világ sok más nagy régiójánál jobban áll most már.

Neelie Kroes, az EB digitális menetrendért felelős alelnöke persze üdvözölte ezt az eredményt, amely szerinte mérföldkőnek számít, és az európai digitális menetrend egyik fő célkitűzésének megvalósítását jelenti: „Mottóm, hogy legyen minden európai e-polgár – mostantól valóban minden európai előtt ott a lehetőség ennek megvalósítására. Még sokat kell tennünk a hálózatok javítása és annak érdekében, hogy e lehetőség mindenki számára egyenlő mértékben hozzáférhető legyen, de maga a lehetőség adott. A műholdas széles sávú internet által biztosított pótlólagos lefedettségnek köszönhetően megvalósítottuk 2013. évi célunkat és mindenki számára elérhetővé tettük a széles sávú hozzáférést. Ez nagyszerű eredmény az uniós polgárok számára.”

És persze azt se felejtsük el, hogy a másik két területen is elég jól áll az unió – legalábbis ha az alapszintű ellátottságot nézzük – a lefedettség itt is közel száz százalékos –, de sebességben az igazán fejlett területektől az EU átlaga nem kis mértékben marad el.

Az EB adatai szerint 2012 végére az uniós háztartások 99,4%-a rendelkezett hozzáféréssel alapszintű vezetékes vagy mobil internethez – ez magában foglalta a vidéki területeken található háztartások 96,1%-át is. A fennmaradó 0,6%-ba (ez mintegy 3 millió polgárt jelent) azonban számos család és vállalkozás tartozott olyan elszigetelt vagy vidéki területeken, ahol a vezetékes, illetve a mobil széles sávú hálózatok kiterjesztése nehézkesebb és költségesebb.

EU

Az EB közleményében az is szerepel, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy műholdas széles sávú kapcsolatot is igénybe vehetnének. Ezért indította Neelie Kroes útjára tegnap a Műholdas Szolgáltatók Európai Szövetségének (ESOA) kezdeményezését, a broadbandforall.eu honlapot, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy gyorsan tudomást szerezzenek a rendelkezésükre álló műholdas széles sávú lehetőségekről. Az európai polgárok 148 műhold szolgáltatásait vehetik igénybe. A legolcsóbb alapszintű csomagok havi 10 euróba kerülnek, a 20 Mbps sebességű csomagok ára havi 25 eurónál kezdődik, a parabolaantenna átlagos ára pedig 350 euró (ez alacsonyabb is lehet prémiumkategóriás előfizetés esetén).

Azzal Neelie Kroes is tisztában van, hogy nagyon sok a tennivaló. Mint elmondta, az alapszintű széles sávú internetkapcsolat nem elegendő, a valóban „behálózott” kontinens megteremtéséhez elengedhetetlen a gyorsabb széles sávú kapcsolat: „Európának fénysebességű kapcsolatokra van szüksége, és nem engedhetjük, hogy az ez által kínált lehetőségekből egyes vállalkozások vagy polgárok kimaradjanak. Most, hogy mindenki számára biztosítottuk az alapszintű széles sávú kapcsolatot, haladéktalanul az új, gyors hálózatokba való beruházásra kell összpontosítanunk. A megbízható és megfizethető, 30, illetve 50 Mbps sebességű széles sávú kapcsolathoz való hozzáférés létfontosságú Európa gazdasági fejlődése, valamint a digitális termékek és szolgáltatások új generációja, például a hibrid televíziózás, az elektronikus egészségügy, a számítási felhő és az »összekapcsolt« autók szempontjából.”

A digitális cselekvési terv egyébként két komoly célkitűzést tartalmaz a széles sávval kapcsolatban: 2020-ra minden háztartásnak minimum 30 Mbps-os kapcsolattal kell rendelkeznie, illetve el kell érni, hogy a háztartások ötven százalékában legalább 100 Mbps-os kapcsolat legyen bekapcsolva.

Azóta történt

Előzmények