Az EU kiberbiztonsági törvények alá vonná az okoskütyüket

Az internetképes eszközöknek (hűtők, tévék, stb.) meg kellene majd felelniük az EU kiberbiztonsági törvényeinek.

A Reuters napokban közzétett jelentése szerint egy EB-dokumentum szerint az EU olyan törvénytervezet bemutatására készül, amely alapján az otthoni, internetképes okoseszközöknek (mint tévé, hűtő, stb.) meg kell majd felelniük az EU-s kiberbiztonsági törvényeknek, ellenkező esetben kitiltják a terméket vagy megbüntetik a gyártót.

Hirdetés

A kiberbiztonsági botrányokkal kapcsolatos aggodalmak az utóbbi években egyre csak nőnek, és egyre több a kínos támadás, hatalmas váltságdíjakkal.

Állítólag még ma bejelentik a tervezetet, amelyből az EU-országok közreműködése után hamar törvény lesz.

A kiberbiztonsági incidensek céges költségei így évi 290 milliárd euróval csökkenhetnek, de a kockázatokat a gyártóknak kell majd felmérni, és a problémák javítása is rájuk marad. A vonatkozó EU-hatóságot 24 órán belül kell majd értesíteni a problémák észlelésétől számítva, és intézkedni is kell a megoldás érdekében. A kereskedők, importőrök kötelesek lesznek hitelesíteni, hogy a termékek megfelelnek a törvényeknek. Ellenkező, legrosszabb esetben a cégek éves árbevételük 2,5 százalékának büntetésbeli kirovására (maximum 15 millió euró) vagy a termék kitiltására számíthatnak.

Azóta történt

Előzmények