Előírta az EU: meg kell védeni a hűtőket a hackerektől

Megállapodtak az EU-s tagországok és törvényhozók: meg kell védeni az okoseszközöket a kiberfenyegetésektől, ez pedig komoly kötelezettségekkel jár a gyártók számára.

Az EU-s tagországok és törvényhozók sikeresen megállapodtak, így az előírások szerint meg kell védeni a laptopokat, hűtőket, mobilos appokat és bármilyen egyéb okoseszközt, ami az internetre kapcsolódik. A döntés azután született meg, hogy ezeket rengeteg kiberfenyegetés, zsarolótámadás érte világszerte az utóbbi években.

A tavaly szeptemberben előirányzott Cyber Resilience Act minden termékre érvényes amely közvetlenül vagy közvetve más eszközhöz vagy hálózathoz kapcsolódik. Kiberbiztonsági követelményeket írnak elő a tervezés, fejlesztés, gyártás és értékesítés terén, hardverre és szoftverre egyaránt.

A gyártók kötelesek felmérni a kiberbiztonsági termékkockázatokat, lépni a problémák javítása kapcsán a várható termékélettartam, de legalább 5 év során. Átláthatónak kell lenniük a termékeik biztonsága kapcsán, fogyasztói és üzleti fronton is, és jelenteni a hatóságoknak a kiberincidenseket. A kereskedők és importőrök kötelesek megbizonyosodni a szabályok betartásáról.

Így az EU-ban eladott összekapcsolt eszközök alapszintű kiberbiztonságot nyernek, a fogyasztók és cégek pedig védettebbek lehetnek a kiberfenyegetésekkel szemben. Mindez 29 milliárd eurós költség a cégeknek, de az EB szerint 290 milliárd eurós költségtől menti meg őket.

Azóta történt

Előzmények