Nagy kiberkockázattal néznek szembe az EU intézményei

Az Európai Számvevőszék szerint többet kellene tenniük az EU-intézményeknek, hogy megvédjék magukat a kibertámadásoktól.

Az Európai Számvevőszék által kiadott jelentés szerint az EU intézményeinek sokkal többet kellene tenniük azért, hogy megvédjék magukat a kibertámadásoktól – az összekapcsolt hálózatok ugyanis nagy kockázatot jelentenek.

Az utóbbi idők zsarolótámadásai és állami eredetű megmozdulásai, politikai ellenfelek ellen irányuló akciói számos országot arra ösztönöztek, hogy jelentős mértékben erősítsék a védelmüket. Az ECA szerint az EU intézményeinek eltérő kiberbiztonsági felkészültsége is biztonsági probléma, 2018 és 2021 között a kiberbiztonsági incidensek száma több mint megtízszereződött. Hiányosság az EU-ban, hogy nincs egységes megközelítés a kiberbiztonság kapcsán, nincsenek bevett gyakorlatok, a források és erőforrások pedig elégtelenek az ECA szerint.

Az ECA sürgeti az Európai Bizottságot, hogy követeljen nagyobb együttműködést, biztosítson nagyobb költségvetést és koncentráljanak az ilyen téren elmaradottabb intézményekre.

Azóta történt

Előzmények