Keményen beleszólt Elon Musk terveibe az EU

Az EU közölte Elon Muskkal, hogy vegyen fel több emberi dolgozót a Twitterhez, a tartalmak moderálása céljából.

Elon Musk már többször közölte, hogy rendbe teszi a Twittert, aztán távozik annak vezérigazgatói székéből. Az egyes tweetjei alapján ez költségcsökkentéseket, elbocsájtásokat, stratégiai és technológiai változtatásokat egyaránt jelent az új terveken felül.

Miközben Musk nagy erőkkel próbálja újraszervezni a veszteséges, 44 milliárd dollárért vásárolt cégét, dolgozók ezreit küldte el több körben, és a moderálásért felelős részleget is alaposan megnyirbálta.

Az EU folyamatosan hangoztatta, hogy aggódik amiatt, hogy a Twitter képes lesz-e megfelelni a DSA-nak és az egyéb követelményeknek a régióban, fellépve az illegális tartalmak, tévinformációk, álhírek és egyebek ellen.

A Twitter eddig erősen az automatizáció felé hajlott, ami a moderálást és a tartalmak ellenőrzését illeti. A cél az volt, hogy kikerüljék a kézi ellenőrzést és a tényellenőrzőket (amiket a Meta is használ).

Thierry Breton EU-biztos azonban már januárban videohívás során figyelmeztette Muskot, hogy nagy munka áll a Twitter előtt, amelynek átláthatóbbá kell válnia, megerősítenie jelentős mértékben a moderációt, valamint védeni a szólásszabadságot.

Az EU úgy érzi, Elon Musk nem tesz eleget ezért, és most felszólították Muskot, hogy vegyen fel a Twitterhez több emberi moderátort és tényellenőrzőt a bejegyzések ellenőrzéséhez.

Az USA hatóságai sem tétlenkednek, a napokban az FTC például egy vizsgálat részeként belsős kommunikációt kért be, amely a Twitter kapcsán Musk személyéhez és üzleti döntésekhez kapcsolódik.

Azóta történt

Előzmények