Az EU megbüntette a Facebookot

Nem is a büntetés nagysága a fontos, hanem az, amiért kiszabták.

Ma véglegessé vált a Facebookot és az Instagramot is üzemeltető Metát érintő döntés: a vállalat az érintett ír adatvédelmi hatóság határozata alapján 390 millió eurós büntetést fizet a felhasználók adatainak jogszerűtlen használatáért, és kötelezték az amerikai székhelyű céget az eddigi gyakorlat megváltoztatására.

A büntetés alapját az adja, hogy a Meta trükkös módon játszotta ki az európai általános adatvédelmi szabályozást, a GDPR-t. A szabályozás szerint a felhasználóknak egyértelműen engedélyezniük kell, hogy az adott internetes vállalkozás felhasználja-e kereskedelmi (vagy bármilyen más) célra a személyes adataikat. Ezt a Meta direktben nem biztosítja, ezt az engedélyt a felhasználási feltételekbe helyezték el – magyarán vagy elfogadja a felhasználó en bloc a felhasználói szerződést, és akkor az adatmegosztással használhatja a szolgáltatást, vagy pedig nem, akkor viszont kizárják.

A Meta hivatalosan közölte, hogy csalódottak a döntésben, mivel szerintük betartják a GDPR előírásait, és fellebbezni fognak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények