Magyarország felnőtt lakóinak közel harmada még soha nem internetezett

Tegnap adta ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legújabb jelentését, melyben az idei év első negyedévében mért, az internethasználattal kapcsolatos eredményeket foglalták össze. A felmérés leginkább meglepő ténye, hogy hiába számít lassacskán alapvető infrastruktúrának az internet, az unió 16-74 éves korosztályában az emberek 24 százaléka még sosem használt internetet. A felmérés a 27 EU-tagországban, valamint Norvégiában, Horvátországban, Macedóniában, Törökországban és Izlandon készült.

Hirdetés

Az összegyűjtött adatokat az öt évvel korábbi felmérés adataival vetették össze. Ezek szerint míg 2006-ban az EU lakosainak körülbelül fele rendelkezett internetkapcsolattal, 2011 elején már közel háromnegyedük. A széles sáv tekintetében még nagyobb az ugrás: öt éve még csak a háztartások 30 százalékában volt gyors net, idén ez az arány már 68 százalék volt. Ugyanitt található meg a már említett mérőszám is: 2006-ban a felnőttek 42 százaléka még soha nem lépett fel a világhálóra, az idei év elején már csak 24 százalékot mértek.

A háztartások internet-ellátottsága Bulgáriában a legalacsonyabb (45 százalék), Norvégiában a legmagasabb (94 százalék) – Magyarország: 65 százalék. Széles sáv tekintetében Svédország vezet (86 százalék), itt Románia a sereghajtó (31 százalék) – Magyarország még nem éri el az uniós átlagot, a 68 százalékot a maga 61 százalékával, igaz, az öt évvel ezelőtt 22 százalékhoz képest jelentős az előrelépés. Az internet még soha nem használók aránya Romániában a legmagasabb (54 százalék), a legalacsonyabb pedig Svédországban (5 százalék) – Magyarország: 28 százalék.

Ez utóbbi érték további csökkentése az egyik kiemelt feladata az uniós digitális menetrendnek, a jelenlegi 24 százalékról 2015-re 15 százalékra szeretnék mérsékelni azok arányát, akik kimaradtak a digitális forradalomból.

Azóta történt

Előzmények