Online tévézés: jobb hozzáférés, egységes szabályok EU-szerte

Külföldi utazás során is könnyebb lesz a hazai műsorokat nézni az interneten – az erre vonatkozó szabályokról szavaz ma az Európai Parlament.

Az EP-képviselők november 21-én, kedden szavaznak azokról a szabályokról, amelyek megkönnyítenék a műsorszolgáltatóknak, hogy online is elérhetővé tegyék a tévéadásukat.

Az európaiak több mint fele néz filmet vagy sorozatot online, és használja a tévécsatornák videótárát, hogy utólag nézzen meg egy műsort. Habár az igény megvan rá, a szigorú szerzői jogi szabályok miatt a műsorszolgáltatók nehéz helyzetben vannak, ha ezeket a tartalmakat más uniós országokban is elérhetővé akarják tenni.

Online tévézés - EU
[+]

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az egyik uniós országban online sugárzott műsorokat egy másikban is nézhetővé tegyék a szolgáltatók, elegendő lesz egy ország kritériumainak megfelelni, nem kell odafigyelni a különböző államok különböző szabályaira. A jelentéstevő Tiemo Wölken (szocialista, német).

Hasonló okból az EP májusban már elfogadta azt a jogszabályt, amely megkönnyíti, hogy 2018-tól meghatározott (viszonylag rövid) idejű külföldi tartózkodásunk alatt is hozzáférjünk azokhoz az online tartalmakhoz, amelyekre otthon előfizettünk – például nézhessük a sorozatokat a Netflixen egy másik országban.

Azóta történt

Előzmények