Megindult a trösztellenes vizsgálat az intelligenskártya-gyártók ellen

Az Európai Bizottság (EB) a közleményben tudatta, hogy egy kifogásközlő dokumentumot (Statement of Objections – SO) küldött azoknak az intelligens kártyákat (smart card) gyártó cégeknek, akiknél kartellgyanú miatt folytatnak vizsgálatot. A közleményben nem nevesítik a vállalatokat, de azt leírják, hogy mindeddig komoly aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a gyártók az EU versenyszabályait megszegve az Európai Gazdasági Térségben (European Economic Area) összehangolták üzletpolitikájukat, hogy magasan tarthassák az árakat.

Hirdetés

A kifogásközlő dokumentum elküldése új fázisba helyezi a 2009-ben elkezdett vizsgálatot. A versenyügyi eljárásokban ugyanis az a menetrend – így volt ez a Microsoft böngészős ügyében is –, hogy az EB elegendő bizonyíték begyűjtése után nem indít formális eljárást, hanem tárgyalnak az érintett felekkel, hogy a hosszadalmas procedúrát elkerülve megállapodjanak velük. Amennyiben ez sikertelen – és most is az volt, ahogy a közleményben a versenyügyi biztos, Joaquín Almunia külön ki is tér rá –, akkor az SO kipostázásával a tényleges trösztellenes vizsgálat is kezdetét veszi. (A vállalatok ilyenkor általában ki is használják az időhúzás lehetőségét.)

A közleményből ugyan nem lehet tudni, mely gyártókról van szó, de egyéb forrásokban többeket is megemlítenek. Ilyen például a német Infineon Technologies és partnerei, a Royal Philips Electronics NV, akik közölték, hogy megkapták a dokumentumot. Mások is beszámoltak arról, hogy vizsgálat alatt állnak, például az Atmel Corp., valamint a Hitachi és a Mitsubishi Electric vegyes vállalata, a Renesas Technology, illetve a francia székhelyű STMicroelectronics. Korábban hasonlóan nyilatkozott az NXP Semiconductors is, de ma azt közölték, hogy egyelőre nem kaptak levelet.

Amennyiben vétkesnek találják az adott cégeket, a büntetés felső határa az EU-ban versenyjogi ügyekben a vállalat éves globális árbevételének tíz százaléka.

Azóta történt

Előzmények