Magyarországon is beindulhat a használt szoftverek piaca

Habár az Európai Bíróság nemrégiben kihirdetett ítélete a használt szoftverek kereskedelmének egy speciális szegmensére vonatkozott – nevezetesen: az online módon beszerzett licencek jogállására –, biztosra vehető volt, hogy a döntés ráirányítja a figyelmet hazánkban erre a területre. Ezt jól jelzi, hogy egy használt szoftverekkel foglalkozó cég, a Licence Professional Kft. propagálni kezdte a lehetőséget, és bár őket nyilvánvalóan üzleti érdekeik vezérlik, érdemes közleményükből kiemelni néhány adatot.

Elsőként fontos kimondani, hogy a használt szoftverek kereskedelme a hagyományos terjesztési módon már évtizedes hagyománnyal rendelkezik Nyugat-Európában, ám hazánkban ez a lehetőség mindeddig nem kapott nagy visszhangot, állami vagy kormányzati támogatást pedig mégannyira sem, így sokan fenntartásokkal kezelik a licencek ilyenfajta adás-vételét.

A bírósági döntés azért kiemelkedő fontosságú, mivel a szoftvereladások az utóbbi időben jórészt elszakadtak a fizikai hordozóktól, a legtöbb fejlesztő már online teszi elérhetővé programjait.

A cég közleményének egy fontos eleme, hogy

…egyes gyártóknál, mint pl. Microsoft vagy SAP, már eddig is lehetséges volt az úgynevezett „license transfer”. Ennek az átruházási folyamatnak a jogi „ösvénye” igen csak keskeny volt, és jó néhány feltételhez volt kötve. Továbbá a mennyiségi licencek, mint például a Microsoft Enterprise Agreement átruházása hozzájárulás-köteles volt. A jövőben ez a transzferálási keskeny út „autósztrádává” válik, hiszen a mennyiségilicenc-kereskedelem lehetősége megnyílik. A hozzájárulás megszerzésének kötelezettsége megszűnik, hisz a gyártó már nem mondhat nemet, sőt, nem is tilthatja meg. Még akkor sem, ha a licencszerződés szó szerint betiltja a továbbadást. Ezzel ismét felhívja a bíróság a gyártók figyelmét arra, hogy a jog a szerződés felett áll. Nem ad teret annak, hogy a gyártók a szerződésen keresztül kijátsszák az Európai Unió az iránti akaratát, hogy egyes piacokon a gyártók olyan hatalmi pozícióba kerüljenek, ahol ők az ügyfelek mozgásterét gátolva a saját érdekeiket korlátlanul követhetik.

Az ítélet nagy segítséget adhat a kkv-knak, hiszen megnyílik egy terep a költségcsökkentésre „ha a vállalatok azt a licencmennyiséget tudják innentől beszerezni, és abban a verzióban, amiben használják – nem kell újabb szoftvert licencbe venniük, holott korábbi verziót használnak – ezzel hároméves időtávon, akár 30-70% megtakarítást tudnak elérni.”

Hogy ez pontosan miképp fog lezajlani, vajon a nagy szoftvergyártók magyar képviseletei emelnek-e majd jogi kifogásokat, nem tudni, ahogy azt sem, lesz-e érdeklődés a second hand termékekre. Ha az Európai Bíróság döntését nézzük, az világosan fogalmaz, és elvileg kötelező erejű is a tagországokban, emellett a bíróság értelmezési segítséget is felajánlott a vitás ügyekben.

De tájékozódni nem árt: a magyar vállalkozás információi szerint például egy használt Windows 7 licenc 126 helyett 86 euróba, illetve egy még régebbi szoftver, egy XP Professional 126 helyett 66 euróba kerül másodkézből. Ugyanakkor a Microsoft talán nem a legjobb példa, mivel a cég a Windows 8 bevezetése kapcsán igazán kedvező akciókat hirdetett, bár ezek csak azon vállalkozások számára megnyerőek, akik korszerű hardverparkkal rendelkeznek.

Azóta történt

Előzmények