Be meri-e tiltani az EU a Google-t?

Hirdetés


Joaquín Almunia

A Google nem teljesíti az elvárásainkat, így amennyiben nagyon gyorsan nem visszakoznak, záros határidőn belül kemény büntetésre számíthatnak – nyilatkozta ma Joaquín Almunia, az Európai Bizottság (EB) versenyügyi biztosa egy spanyol rádiónak adott interjújában (épp ma írtunk arról a tegnapi döntésről, amely szerint adatvédelmi kihágások miatt Spanyolországban megbüntették az amerikai céget).

Az IT café is folyamatosan beszámolt arról a meccsről, amelyben az Európai Unió versenyügyi hatóságai és a Google birkóznak egymással. A három éve tartó viszálykodás tétjéről és a szóban forgó problémákról is részletesen írtunk korábban. Az egyezkedés folyamatos, a Google legutóbb októberben nyújtott be újabb javaslatot, és Almunia most ezt minősítette „elfogadhatatlannak”, ugyanis szerinte a cég által javasolt lépések nem oszlatják el a versenyügyi aggodalmakat.

Jelenleg még nem folyik formális versenyügyi eljárás a Google ellen, az EU ilyen, általában elmarasztalással végződő vizsgálatot csak akkor indít, ha az előzetes tárgyalások nem járnak eredménnyel.

Amennyiben ez az ultimátum nem egyszerű taktika, hanem szilárd elhatározás jele, akkor az Európában a keresőpiac 90 százalékát birtokló Google – feltehetően megint csak hosszadalmas, évekig eltartó eljárás után – nagyon komoly retorzióra számíthat: maximálisan éves árbevétele 10 százalékára rúgó büntetésre (ez jelen pillanatban, a 2012-es adatokat nézve kb. 5 milliárd dollárra rúgna, ami a Google számára sem aprópénz), illetve (és/vagy) szolgáltatásai egy részének blokkolására az EU tagállamaiban – ez utóbbi példa nélküli büntetés lenne, és jelen pillanatban még az is bizonytalan, hogy ez a gyakorlatban hogyan működne, egyáltalán működne-e.

Azóta történt

Előzmények