Hirdetés

Szeretjük a mobilnetet, de aggódunk az árak miatt

Mobiltelefonja szinte mindenkinek van már, de csak a felhasználók fele rendelkezik okostelefonnal – derül ki az Eurobarometer legutóbbi felméréséből. Míg Svédországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban és Hollandiában az internet-hozzáférést is tartalmazó telefon-előfizetések aránya eléri az 55%-ot, addig Belgiumban, Görögországban, Magyarországon, Cipruson, Romániában, Bulgáriában és Portugáliában 35% alatti ez a szám. Sok országban az is hozzájárul az okostelefonok mérsékelt elterjedéséhez (Magyarország: 35%, Portugália: 58%, Görögország: 53%, Ciprus: 52%, Belgium: 47%, Románia: 45%), hogy a költségek miatt a mobilinternetre előfizetők csak korlátozott időt tudnak online tölteni. A percdíjak miatti aggodalom oda vezetett, hogy az uniós polgárok több mint fele kevesebb hazai (55%) és nemzetközi (54%) hívást kezdeményez a mobiltelefonjáról. Sőt, egyes országokban a felhasználók több mint 70%-a hív emiatt kevesebbszer hazai telefonszámokat (Görögország: 81%, Portugália: 79%, Írország: 72%, Románia: 71%).

A háztartások háromnegyede rendelkezik otthoni széles sávú kapcsolattal: az Eurostat adatai szerint a 2011-es 67,3%-ról 72,5%-ra nőtt ez az arány. A növekedés Romániában 20, Szlovákiában pedig 16,7 százalékpontos volt, így az összes tagállamot tekintetbe véve ma már a háztartások több mint 50%-ában van széles sávú kapcsolat.

mobil hu

A telefon és az internet közötti választóvonal is egyre halványul: az európaiak 34%-a használja az internetet telefonálásra is (az internetprotokollon keresztül történő hangtovábbítás, vagyis VoIP segítségével), ami 2012-höz képes 7%-os növekedést jelent. A felhasználók 28%-a valamely VoIP-hálózaton belüli ingyenes telefonálásra használja ezt a módszert, 4%-uk pedig az olcsóbb nemzetközi hívások miatt választja ezt a megoldást. A webalapú telefonálás különösen Bulgáriában (57%), Cipruson (55%), Észtországban (54%), Litvániában és Lettországban (51%) népszerű. A VoIP használata kevésbé elterjedt Portugáliában (18%), Olaszországban (26%), Spanyolországban (28%) és Görögországban (29%), de a felhasználók aránya itt is 7%-kal nőtt 2011 óta. A VoIP egyre növekvő népszerűsége láthatóan követi a széles sáv elterjedését, Cipruson például 11%-kal nőtt a szélessávú kapcsolattal rendelkező háztartások és 16%-kal a VoIP-felhasználók aránya 2012-re.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott a felmérés eredményeiről: „A[z Európai] Bizottság szeptemberben fogja bemutatni a Behálózott kontinens elnevezésű javaslatcsomagot, melynek célja az, hogy elérhető árú szolgáltatásokat biztosítson a felhasználók számára.”

Háttér

A háztartásokban használt elektronikus hírközlési szolgáltatásokról szóló felmérésre 2006 óta minden évben sor kerül. A felmérés rendszeres jelleggel tényeket és adatokat gyűjt arról, hogy a háztartások és az egyének miként viszonyulnak a főbb elektronikus kommunikációs szolgáltatásokhoz, így támogatva az elektronikus hírközlést szabályozó politika fejlesztését.

A felméréshez kapcsolódó terepmunkát 2013 márciusában fejezték be. 26 786 válaszadót kerestek fel az otthonukban, hogy interjút készítsenek velük – ők az EU lakosságának különböző társadalmi és demográfiai csoportjait képviselik. Mivel a terepmunkára Horvátország 2013. július 1-jén történt EU-csatlakozása előtt került sor, az eredményeket az Európai Bizottság az EU-27 és Horvátország számára is ismerteti, az átlagok azonban csak a 27 tagú EU-ra vonatkoznak-

Azóta történt

Előzmények