Félrevezetőek, illetve jogsértőek az értékelések a weboldalakon

Elvileg fogyasztók védelme érdekében jelennek meg, ám többségük nem tölti be ezt a funkciót.

A fogyasztók védelme érdekében az interneten közzétett értékelések nagy többsége félrevezető, az ellenőrzött weboldalak 55 százaléka sérti az uniós jogot – derült ki az Európai Bizottság (EB) és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok által készített és csütörtökön közzétett jelentésből.

A jelentés az Európai Unió egészében végzett online ellenőrzési akció eredményét rögzíti, amelynek során az ellenőrök az interneten közzétett fogyasztói értékeléseket vizsgálták meg. Az EB által összehangolt akcióban 26 uniós tagállam, valamint Izland és Norvégia hatóságai vettek részt. Az ellenőrök 223 nagyobb webhelyet világítottak át. Azt vizsgálták, közreadnak-e a kérdéses weboldalak félrevezető fogyasztói értékeléseket.

A jelentés szerint az átvilágított online áruházak, piacterek, foglalási webhelyek, keresőprogramok és összehasonlító szolgáltatást nyújtó webhelyek csaknem kétharmada esetében vetődtek fel kétségek a közreadott értékelések megbízhatóságával kapcsolatban. A 223 vizsgált webhely közül 104 nem tájékoztatta a fogyasztókat arról, hogyan gyűjtik és dolgozzák fel a véleményeket. Csupán 84 weboldal tette elérhetővé az ilyen információkat a fogyasztók számára saját felületén, a többi oldal pedig apró betűkkel említette, többnyire a jogi feltételek között.

A webhelyek közül 118 nem közölt információt arról, hogyan lehet kiszűrni a hamis véleményeket. Ezekben az esetekben a fogyasztóknak nincs lehetőségük ellenőrizni, hogy a véleményeket olyan fogyasztók írták-e, akik ténylegesen használták a terméket vagy szolgáltatást.

A fogyasztóvédelmi hatóságok mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az ellenőrzött weboldalak legalább 55 százaléka sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló uniós irányelvet, amely előírja, hogy a fogyasztókat valós információkkal kell ellátni a legszélesebb körű választási lehetőség érdekében, illetve további 18 százalékuknál is felmerültek kétségek.

Azóta történt

Előzmények