Hirdetés

Az EU elfogadta a mobiltévézés szabványaként a DVB-H-t

Az Európai Unió hétfőn véglegesítette az Európai Bizottság (EB) döntését, s ahogy várható volt, a gyermekkorát élő mobil-televíziózás szabványaként a többek között a Nokia által kialakított DVB-H-t (Digital Video Broadcasting Handhelds), a már egyébként is széles körben elterjedt szabványt ajánlja a tagállamoknak.

A határozatot értelmében leginkább a Qualcomm MediaFLO nevű rendszerével szemben választották a DVB-H-t. Ezt a szabványt támogatja a kontinensen (s a világ nagy részén is) a gyártók közül többek között a Nokia, a Motorola, a Philips, a SAGEM, a Sony, az Ericsson, a Samsung, valamint a legnagyobb európai távközlési szolgáltatók, a Vodafone, az O2 és a T-Mobile is, míg a Qualcomm rendszere az Egyesült Államokban játszik vezető szerepet.

Martin Selmayr, az EU szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy bár utasítani nem tudják a kormányokat, határozottan arra hívják fel őket, hogy ezt a szabványt favorizálják, s más nemzeteket is arra kérnek, hogy a DVB-H-t válasszák. Selmayr elmondta azt is, hogy – mivel Európa valamivel még mindig előbbre jár a mobilpiacon, mint a nagy versenytárs, az Egyesült Államok –, céljuk egy újabb szabványháború megelőzése volt.

A Bizottság döntését nem mindenki támogatta, Nagy-Britannia, Németország és Hollandia ellenvetéseit fejezte ki az egyetlen szabvány ajánlása miatt, de szakértők is felhoztak ellenérveket, például az európai mobilszolgáltatókat képviselő GSM Association is kissé elhamarkodottnak találta a döntést, mivel – mondta szóvivőjük – még nem dőlt el, hogy a DVB-H valóban a legjobb választás. A televíziós vállalatokat a szabvány nemigen érdekli, mint Ross Biggam, az Európai Kereskedelmi Televíziók Szövetségének általános igazgatója közölte, őket inkább az foglalkoztatja, hogy működőképes lesz-e a mobil-televízió mint szolgáltatás. Ezzel kapcsolatban az EB optimista, úgy vélik, az idei futball-Európa-bajnokság és az olimpia hatalmas lökést adhat mobilos tévének.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények