10 éves lemaradásban az EU digitális törekvései

Egy jelentés szerint a kormányzatoknak változtatniuk kell, ellenkező esetben 10 évvel marad majd el a céljaitól az EU a digitális törekvései kapcsán.

A Public First jelentése szerint az EU azt kockáztatja, hogy a Digital Decade-céloktól 10 évvel marad le, amennyiben a kormányzatok nem változtatnak, és nem fordítanak nagyobb hangsúlyt a tudásbeli szakadékok felszámolására.

Az Európai Bizottság tavaly vázolta azon terveit, hogy 2030-ra a régió lakosságának 80 százaléka rendelkezzen alapvetően digitális tudással, mindenhol legyen 5G-kapcsolat, a közszolgáltatások legyenek teljesen online elérhetőek, az EU-cégek 75 százaléka pedig használjon felhőt.

A jelenlegi ütemben azonban ez legfeljebb 2040-re jön össze a jelentés szerint, a legnagyobb gondot pedig a digitális tudás hiánya jelentheti.

Nagy növekedési faktor lehet ugyanakkor, hogy a cégek sorra költöznek a felhőbe, sok vállalat pedig ingyen képzi a dolgozókat a felhős vagy tech jellegű tudás megszerzéséhez.

A jelentésben benne van, hogy az EU lakosságának mindössze 61 százaléka rendelkezik majd 2030-ra alapvető digitális tudással. A helyzet javítható lenne a szakemberek szerint, ha több EU-s cég használna felhőt, mesterséges intelligenciát és bid data-megoldásokat, valamint több kormányzati pénz lenne elköltve kutatás-fejlesztésre. Ezzel szemben a legtöbb cég nem vesz át új technológiai eszközöket, a képzett munkaerőből hiány van, mindez pedig visszavetheti a növekedést és növelheti a költségeket, állítják.

Azóta történt

Előzmények