Észtország digitális pénzt vezet be

Lassan, fokozatosan és módszeresen építenek ki egy olyan digitális gazdasági ökoszisztémát, mely hasznos az országnak és vonzza a külföldieket is.

Kaspar Korjus, Észtország egyik digitalizációs modernizálási projektjének, az e-Residency programnak a vezetője pár napja jelentette be, hogy előkészítettek egy javaslatot, mely szerint a szokásos módon, tokenek és kibocsátás (Initial Coin Offering – ICO) segítségével a világon elsőként vezetnék be az ország saját digitális pénznemét, az „estcoint”.

A kormány által támogatott ICO, illetve a digitális befektetési alap a várakozásaik szerint különösen előnyös lenne mind az észt gazdaság, mind az úgynevezett e-polgárok számára.

A program egyik tanácsadója Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója, aki roppant lelkesen támogatja a projektet: „az e-Residency program keretében végrehajtott ICO ösztönözné az e-polgárok és az alap közötti kapcsolatok létrehozását, és gazdasági hatásai mellett az e-polgárok egy olyan közösség tagjainak érezhetnék magukat, melyben közösen teremthetnének”, emellett új digitális üzleti lehetőségeket is megnyitna, nyilatkozta Buterin.

A konkrét megvalósításnak számtalan útja van, írja Korjus, de az egyik vonzó opció egy norvég példa követése, ahol az olajalap az ICO-ból származó pénzt állami és magánvállalkozásokba fektette be.

A programvezető nyilatkozata szerint az elképzelés még korai szakaszban van, de megvalósításához már adottak az infrastrukturális feltételek. Egyelőre várják a visszajelzéseket, hogy azok alapján tökéletesítsék a tervet, mielőtt belevágnának. De azt is elmondta, hogy már most erős érdeklődést tapasztaltak az észt startupok részéről. Korjus kiemelte azt is, hogy az e-pénzzel összekapcsolt e-polgárság igen fontos lehet majd, mivel sokkal biztonságosabbá teszi a pénzmozgásokat, a kereskedést, ugyanis – bár van lehetőség anonimitásra – ez a regisztráció növeli az átláthatóságot.

Korjus abban is reménykedik, hogy úttörő vállalkozásuk sikere majd mintaként szolgálhat más országok számára is – ahogy az az e-Residency program elemei esetében is történt.

Azóta történt

Előzmények