Évtizedek múlva sem érjük utol az észteket

Az IT café oldalain sok-sok éve számolunk be azokról a fejlesztésekről, melyeket Észtországban annak érdekében támogat, hogy minél fejlettebb szintre emelje digitális gazdaságát, az ország digitális kultúráját. Nem véletlen, hogy az első, politikai okokból lezajlott, igazán komoly kibertámadás az észteket érte, mivel ők akkor már olyan fejlett rendszerekkel rendelkeztek, hogy egy sikeres akció valóban súlyos üzleti és gazdasági károkat okozhatott. És az sem véletlen, hogy 2008-ban épp Tallinnba települt a NATO kiberháborús központja.

A körülbelül 1,3 millió lakosú Észtország azóta sem fogta vissza ilyen törekvéseit, és ma már mintaállammá vált a digitalizáció kiterjesztésében – sok szempontból a világ legfejlettebb országának számít, ha azt nézzük, hogy a mindennapi élet, a gazdaság, az üzleti élet, a kormányzás, a közigazgatás milyen mértékben állt át az elektronikus működésre.

A világ egyik vezető biztonsági cége, a Gemalto nemrég egy jelentésben foglalta össze, hogy Észtország milyen területeken és hogyan digitalizálta működését, és milyen módon segíti a polgárok életét. Érdemes kiemelni a legfontosabb, illetve legjellemzőbb megállapításokat.

  • a gyermekszületés online regisztrálása: ez azt jelenti, hogy ha gyermek érkezik a családba, akkor egy formanyomtatvány online kitöltésével minden szükséges ügy elintézhető – akinek Magyarországon született már gyereke, tudja, hogy papíralapon, különböző hivatalokba rohangálva ez mennyivel időigényesebb (Észtországban gyakorlatilag már el is felejtették a papíralapú ügyintézést)
  • az eID használata: ez a kártya az észt nyilvános online szolgáltatások alapja. Szükséges hozzá egy kártyaolvasó, de ha nincs, az sem baj, a legtöbb Észtországban forgalmazott számítógépben már megtalálható. A kártyahasználatot többféle biztonsági rendszerrel védik
  • digitális aláírás: gyakorlatilag már mindenki ezt használja

  • elektronikus egészségügyi rendszer: az összes ellátás, minden orvos, minden páciens egy eHealth-platformon van nyilvántartva, dolgozik – a receptek közel száz százalékát már évek óta elektronikusan állítják ki
  • széles sávú internet: ez az alap, de az már nem, hogy Észtországban gyakorlatilag minden közösségi helyen (a hivatalokban, kávézókban, parkokban stb.) gyors és ingyenes Wi-Fi áll rendelkezésre

Azóta történt

Előzmények

  • Megjelent az első kiberháborús kézikönyv

    A kiberháborúk valójában már zajlanak, ám ezek nemzetközi jogi keretei gyakorlatilag nem léteznek, és a NATO igyekszik itt is rendet tenni.