Hirdetés

Észt-magyar együttműködés az egészségügyi digitalizációért

Észtország mintaállamnak számít a világban e téren is, és ez nagy segítség lehet hazánkban is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tegnapi közleménye szerint kétoldalú szándéknyilatkozat született állami, egyetemi és vállalati szereplők bevonásával a mesterséges intelligencia egészségügyi célú fejlesztéséről, alkalmazásáról. Az együttműködés nemzetközi szinten is kiemelkedő, 21. századi példát mutathat arra, hogy az orvoslásban felhasznált adat életeket menthet – írják.

A Semmelweis Egyetem a Tématerületi Kiválósági Program keretében 1,7 milliárd forintos támogatást kapott különböző kutatási területekre, ebből közel 240 millió forintot fordítanak a mesterséges intelligencia alapú vastagbélrák-szűrő és mammográfiai algoritmusok kifejlesztésére. Az egészségügyi szakemberek munkájának megkönnyítése érdekében az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével zajló projektek előrehaladott fázisban vannak – szól a tájékoztatás. A továbblépéshez megfelelő mennyiségű és minőségű adatra van szükség, amelyet az észt fél kész rendelkezésre bocsátani.

A szándéknyilatkozat aláírását követően a partnerországok kormányzati, egyetemi és vállalati szinten egyesítik a digitális egészségügy fejlesztésében megszerzett tapasztalataikat. Az ITM és a hazai felsőoktatási intézmények mellett a közös célok megvalósításában szerepet vállal az észt Szociális Minisztérium és a Tallinni Műszaki Egyetem (TalTech) is. Az együttműködés során szakmailag és iparpolitikailag is igazolt, exportképes megoldások előkészítése történik meg, amelyek akár uniós innovációs projektek megalapozására is alkalmasak lehetnek. Észtországban már folyamatban lévő kezdeményezésekre építve a közös munka a későbbiekben a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak pontosabb megállapítását lehetővé tevő alkalmazások kidolgozására is kiterjedhet.

Az ITM várakozásai szerint az együttműködés további innovatív projektek létrejöttére ösztönözhet, amelyek mindkét országban előrelépést eredményeznek az adatalapú egészséggazdaság, a személyre szabott orvoslás és a kapcsolódó eszközfejlesztések terén.

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények