Észak-Korea saját okostelefont készít - de kinek?

Hirdetés

A teljhatalmú észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun ( 김정은) a múlt hét végén látogatást tett az ország fővárosában, Phenjanban található Május 11. nevű gyárban, és ott meggyőződött arról, készül az ország saját fejlesztésű okostelefonja – tudósított a vizitről a helyi központi hírügynökség beszámolójára támaszkodó North Korea Tech.

arirang

A beszámoló szerint az AS1201 „Arirang” telefon – természetesen – androidos lesz. Kim Dzsongun egyébként nevezetes a technikához való vonzódásáról – igaz, ezt kissé sajátos módon fejezte ki eddig, ugyanis ő maga ugyan bármihez hozzáfér, ám az ország lakói még mindig szigorúan el vannak zárva a digitális technikától, az internettől, csak a külföldiek és a kivételesek élvezhetik a modern technológia áldásait (de pl. a 3G-t ugyan engedélyezték egy ideig a külföldiek számára, majd  gyorsan le is tiltották). Ugyanakkor a pártvezető nagy energiával szorgalmazza a saját fejlesztésű modern eszközök előállítását: nemrég jelent meg ugyanebben a gyárban, ahol saját LCD-tévét és tabletet is fejlesztenek. Érdekesség, hogy az ellenkező értelmű kommunikációval szemben a gyártást (vagy egy részét) állítólag Kínába szervezik ki, a helyi gyárban a fejlesztést és a minőség-ellenőrzést végzik.

Kim Dzsongun

Az észak-koreai okostelefonról sajnos a kiadott képeken kívül nincs információ, technikai leírás sem érhető el.

A fenti termékek gyártását hazafias cselekedetnek tekintő Kim Dzsongun a beszámoló szerint elégedett volt az eddigi eredményekkel.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények