Hirdetés

Kriptovaluták tolvajai

A kriptovaluták teljes tőkepiaci értéke júliusban már több mint 100 milliárd dollár volt, így ez egyre népszerűbb terület a bűnözők között is.

Az ESET szakemberei röviden jellemezték az új trendet, ahogyan a kiberbűnözők egyre nagyobb intenzitással és változatos módszerekkel igyekeznek pénzhez jutni a kriptovaluták segítségével.

Erőforrás és pénz

A jelentés szerint a kiberbűnözők módszerei és céljai változatosak.

Egyes esetekben a kriptovaluta-forgalom alapját képező kriptovaluta-bányászathoz szükséges erőforrást szeretnék megszerezni. Ennek legutóbbi nagy vihart kavart esete idén szeptemberben volt, amikor a támadók rosszindulatú JavaScriptet juttattak be videómegosztó, és böngészőben futó játékoldalakba azért, hogy a bányászathoz szükséges számítási erőforrást megszerezzék a feltört, foltozatlan gépeken futó böngészőkön keresztül.

A másik módszer közvetlenül a már megszerzett kriptovalutánkat próbálja eltulajdonítani az ismert adatlopó trükkökkel. Most a népszerű Poloniex kriptovaluta tőzsde felhasználói váltak ilyen adatlopó alkalmazások célpontjaivá. A két hamis program hivatalos Poloniex mobilalkalmazásnak álcázva magát tűnt fel a Google Play áruházában, amelynél a támadók a kriptovalutához kapcsolódó belépőkódok ellopása mellett még a felhasználók G-mail fiókjainak hozzáférését is megpróbálták megszerezni. A kártevőket tartalmazó alkalmazásokat az ESET szakembereinek jelzése után eltávolították az áruházból, de így is közel 5 500 felhasználó telepítette azokat. A Poloniex a világ egyik vezető kriptovaluta tőzsdéje, amely kiemelten vonzó célpont a csalók számára. Ennél az incidensnél a hivatalos mobilalkalmazás hiányát használták ki a kiberbűnözők, és nemes egyszerűséggel létrehoztak egy ilyet a cég nevével visszaélve.

A hamis alkalmazások

Az első rosszindulatú alkalmazás POLONIEX néven jelent meg az áruházban. Augusztus 28. és szeptember 19. között közel 5 ezer felhasználó telepítette a hamis alkalmazást a vegyes értékelés és a negatív visszajelzések ellenére.

A második alkalmazás POLONIEX EXCHANGE néven volt elérhető az áruházban. Október 15-n tűnt fel a Google Play kínálatában, és közel 500 felhasználó telepítette, mielőtt eltávolították.

Hogyan működik?

Ahhoz, hogy sikeresen átvegyék az irányítást a felhasználók Poloniex-fiókja felett, a támadóknak először a belépési adatokat kell megszerezniük, majd a kapcsolódó e-mail fiókhoz kell hozzáférniük, végül megfelelően álcázniuk kell a rosszindulatú alkalmazást, hogy ne keltsen gyanút a felhasználókban.

A folyamat az alkalmazás elindításával kezdődik, amikor a hamis Poloniex ablak a belépési adatokat kéri. Ha a felhasználó gyanútlanul beírja ezeket, és rákattint a „Bejelentkezés” gombra, akkor adatait a program elküldi a bűnözőknek. Ha a Poloniex fiókhoz kétfaktoros azonosítás van rendelve, akkor a felhasználó biztonságban van, ehhez ugyanis nem fér hozzá a program.

Ezek után a G-mail fiók adatainak megszerzési kísérlete következik, szintén egy hamis, adathalász belépőablak segítségével. Ha a bűnözők megszerzik a kívánt adatokat, akkor észrevétlenül indíthatnak tranzakciókat az áldozat fiókjából.

Hogyan védekezhetünk?

Ha telepítettük az egyik vagy mindkét alkalmazást, akkor elsőként törölnünk kell azokat. Utána meg kell változtatni mind a Poloniex fiók, mind a G-mail fiók jelszavát, és ahol lehet kétfaktoros azonosítást kell beállítani.

Általánosságban pedig az alábbi lépések segíthetnek az átverések elkerülésében az ESET szakemberei szerint:

  • győződjünk meg róla, hogy az igénybe vett szolgáltatás rendelkezik hivatalos mobilalkalmazással – ha igen, akkor ez a szolgáltatás hivatalos oldaláról is elérhető
  • figyeljünk az alkalmazások értékelésére és a felhasználói visszajelzésekre
  • legyünk óvatosak az olyan külső fejlesztő által készített alkalmazásokkal, amelyek használata során a Google hivatalos kinézetéhez hasonló ablakok ugranak fel és kérik adatainkat
  • amikor csak lehet, használjunk kétfaktoros azonosítást
  • használjunk megbízható mobilbiztonsági megoldást

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények