2019. január 19., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Az európai hatóságok felszólaltak a virtuális pénzek ellen

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A pénzügyi felügyelet szerint a szabályozatlanság hiánya olyan kockázatokat hordoz, melyek a fogyasztók számára roppant veszélyeket tartalmaznak.

Hirdetés

Az európai felügyeleti hatóságok szervezete (ESAs), melynek három szereplője a biztonsági, értékpapír- és piacfelügyeleti ügyekkel foglalkozó ESMA, a banki felügyelet (EBA), valamint az egészségbiztosítási hatóság (EIOPA), tegnap páneurópai figyelmeztetést adott ki, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy roppant kockázatos és veszélyes a kriptovalutákba való befektetések minden formája, ezért óvják ettől az embereket.

A közleményben kifejtik, hogy aggodalommal figyelik az olyan virtuális pénzek, mint a bitcoin növekvő népszerűségét, mivel megítélésük szerint az ezekkel végrehajtott tranzakciók a megengedhetőnél magasabb kockázatot hordoznak, a szélsőséges és áttekinthetetlen áringadozásoknak vannak kitéve, gyakorlatilag pénzügyi „buborékként” viselkednek, és igen nagy az esélye egy befektetőnek, hogy összes beinvesztált tőkéjét rövid idő alatt elveszíti.

Mindehhez hozzáteszik, hogy mivel ez a pénzügyi terület még nincs hatóságilag szabályozva, így a virtuális pénzek felhasználóit semmilyen fogyasztóvédelmi szabály nem védi: ha veszteség éri őket pl. egy kibertámadás során, nincs jogi alap fellépni az érdekükben, nincs lehetőség a veszteség kompenzálására. Arra is kitérnek, hogy a virtuális pénzekkel foglalkozó piacterek működése is problematikus, nem kiszámítható és számon kérhető.

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.