„Űrkarommal” akarják az űrszemetet összeszedni

A kissé bizarr megoldás nem lesz olcsó, és nem is tud mindent eltakarítani – de az igazán nagy darabokat talán meg tudja semmisíteni.

Az Európai Űrügynökség (ESA) még 2019-ben írt ki egy pályázatot az űrszemét eltávolítását célzó koncepciók kidolgozására.

A tenderre 12 vállalkozás és startup jelentkezett, közülük az ESA a ClearSpace megoldását látta a legígéretesebbnek – a hivatalos szerződéskötésre a múlt héten került sor.

A ClearSpace elképzelése az alapját tekintve borzasztó egyszerű: egy speciális, dedikált begyűjtő eszközt terveztek, amelyik nem más, mint egy hajtóművel ellátott nagy fogó. A járművet – „karmos műholdat” – a kiválasztott űrszeméthez vezetik, az megragadja a hulladéknak számító tárgyat, majd a Föld felé ereszkedő pályára áll a szeméttel együtt, így a légkörben mindketten elégnek. A koncepcióvázlatból világos, hogy ez a technológia csak a nagyobb keringő darabok elfogására alkalmas, pl. a szintén számon tartott tízcentis darabokéra nem.

Az űrszemét egyre komolyabb gondokat okoz – ráadásul gondoljunk Elon Musk nagyszabású Starlink projektjére, melynek eredményeképp megsokszorozódik a Föld körül keringő aktív műholdak száma. Biztonsági okokból a nagyobb darabokat már rég megfigyelés alatt tartják a kutatók – jelen pillanatban több mint 23 ezer ember által készített, nem használt tárgyat vagy tárgydarabot követnek. Egyes becslések szerint inaktív, már kiöregedett műholdból mintegy 3000 kering még a Föld körül, de az apró, néhány centis darabkákból sok százezer van.

A tervek szerint az első misszió, a ClearSpace-1 2025-ben indul. A célja egy kifejezetten nagy tárgy, egy 2013-as rakétához tartozó adapter, egy 112 kg-os VESPA (Vega Secondary Payload Adapter) befogása és megsemmisítése.

Az ESA egyelőre 86 millió euróval támogatja a fejlesztést és az operációt, ám ez nem fogja fedezni az összes költséget: mind az ügynökség, mind a ClearSpace úgy tervezik, hogy a többit a magánszektorból szedik össze, mivel úgy ítélik meg, hogy nagyon sok vállalkozásnak érdeke az űrszemét eltakarítása.

Előzmények