Hirdetés

Kvantumkriptográfia az űrben

A SES és az Arianespace az ESA (Európai Űrügynökség) végponttól végpontig tartó biztonságos európai kvantumkulcs-kiosztásos (QKD) rendszerének támogatása céljából közösen engedi útjára az EAGLE-1 műholdat.

A projektet ismertető közleményben elmondják, hogy a SES és partnerei az Európai Hírügynökséggel nemrégiben aláírt megállapodás részeként egy végponttól végpontig tartó kvantumkulcs-kiosztásos (QKD) műholdas rendszert fejlesztenek és indítanak annak érdekében, hogy tesztelhessék és validálhassák a kriptográfiai kulcsok űralapú biztonságos továbbítását.

Az első európai szuverén űralapú QKD-rendszer az EAGLE-1 alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő műholdat és a legmodernebb luxemburgi QKD-műveleti központot foglalja magában. Az Európai Kvantumkommunikációs Infrastruktúra (EuroQCI) keretében az EAGLE-1 műhold lehetővé teszi az EU-tagállamok számára az űralapú QKD korai hozzáférését, validálását és integrálását.

EAGLE-1
[+]

„Az EAGLE-1 biztonságos adatátvitelt biztosító végponttól végpontig tartó rendszer kiépítése és a nagy távolságú kvantumkulcs-elosztási technológia validálása egy olyan innovatív projekt, amely az EU tagállamainak javát fogja szolgálni. Évtizedek óta együttműködünk az Arianespace-szel műholdjaink pályára állításában, ezért külön nagy örömünkre szolgál, hogy az EAGLE-1 projekten is közösen dolgozhatunk” – mondta Ruy Pinto, a SES technológiai igazgatója.

„Nagy megtiszteltetéssel tölt el bennünket a SES belénk vetett bizalma. Az elmúlt 38 év során az Arianespace 42 indítást hajtott végre nagy múltú partnere számára, és a Vega C-vel most folytatjuk ezt a sikertörténetet. Óriási öröm számunkra, hogy támogathatjuk ügyfelünk törekvéseit, és részesei lehetünk ennek a küldetésnek, amelynek célja az európai műholdakkal támogatott kiberbiztonsági technológia megvalósítása” – jegyezte meg Marino Fragnito, az Arianespace Vega üzletágának igazgatója.

Az indítást követően az EAGLE-1 műhold egy három éves küldetést fog végrehajtani az Európai Bizottság támogatásával. Ebben az üzemeltetési szakaszban a műhold lehetővé teszi az Európai Unió kormányainak és intézményeinek, valamint a kritikus üzleti ágazatoknak a korai hozzáférést a nagy távolságú QKD-hez, amely megnyitná az utat az EU előtt a rendkívül biztonságos adatátvitelt lehetővé tevő uniós konstelláció felé.

Az EAGLE-1 projektet az ARTES keretében Németország, Ausztria, Luxemburg, Olaszország, Hollandia, Svájc, Belgium és a Cseh Köztársaság, valamint a Horizont Európa program keretében az Európai Bizottság társfinanszírozza.

Előzmények