Erős negyedévet zárt a Google és az Amazon

A világ legnépszerűbb internetes keresőjét működtető Google Inc. a tőzsdei bevezetés utáni első negyedéves jelentésében több mint kétszeres árbevételről és a nyereségről adott hírt. A forgalom 805,9 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 393,9 millió dollárról, a nettó nyereség pedig 52 millió dollárra, részvényenként 19 centre emelkedett a bázis 20,4 millió dollárjához képest. A számok jobban alakultak, mint azt az elemzők jósolták.

Eric Schmidt, a vállalat elnök-vezérigazgatója rendkívül elégedett volt az eredményekkel. Mint mondta, semmi jelét nem látják a hirdetési piac néhány elemző által prognosztizált szűkülésének. A Google a bevételeit a felhasználók számára ingyenes keresőn elhelyezett, a keresőszavakhoz illeszkedő hirdetésekből és technológiájának értékesítéséből szerzi.

Amazonnak lenni sem rossz

Noha nyeresége nem érte el az elemzői jóslatok átlagát, az Amazon.com is javuló eredményekről adott hírt. A világ legnagyobb internetes áruháza 54,1 millióra növelte harmadik negyedéves profitját (az egy részvényre jutó nyereség 13 cent volt), ami több mint háromszorosa az egy évvel korábban elért 15,6 millió dollárnak (részvényenként 4 centnek). Az árbevétel 29 százalékkal 1,46 milliárd dollárra ugrott.

A más kereskedelmi láncoktól átvett termékek értékesítésének és a nemzetközi on-line boltok kínálatbővítésének volt köszönhető a látványos növekedés. Csak az Amerikán kívüli shopok forgalma 52 százalékkal emelkedett.

A negyedik – a karácsonyi szezon miatt legerősebb – negyedévben 2,55 milliárd dollár körüli bevételt vár az Amazon.com.

Azóta történt

Előzmények