Kibékült az Ericsson és a ZTE

Keresztlicenc-megállapodást írt alá egymással a távközlési berendezések piacának két meghatározó szereplője, az Ericsson és a kínai ZTE. A felek bejelentették, hogy a másik ellen indított minden folyamatban lévő peres eljárást megszüntetnek. A megállapodás értelmében a ZTE az Ericsson szabadalmi portfóliójának egy részéhez kap hozzáférést tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (ún. FRAND) feltétekkel. Azt, hogy a gyorsan bővülő kínai vállalat mekkora összegű jogdíjat fizet nagy múltú konkurensének, a felek nem hozták nyilvánosságra.

Tavaly áprilisában az Ericsson Németországban, az Egyesült Királyságban és Olaszországban indított pert indított a ZTE ellen több, a GSM- és a 3G/UMTS-technológiához kapcsolódó szabadalom megsértése miatt. Válaszul a ZTE Kínában viszontkeresetet nyújtott be.

„Több mint 27 ezer szabadalmával az Ericsson rendelkezik az iparág legkiterjedtebb szabadalmi portfóliójával, minden olyan vállalatnak, amely mobilkészülékeket vagy -rendszereket forgalmaz, vásárolnia kell licenceket az Ericssontól. Ezidáig világszerte több mint 90 szabadalmi megállapodást írtunk alá különböző gyártókkal, mostantól a ZTE is e vállalatok csoportjába tartozik” – mondta Kasim Alfalahi, az Ericsson szellemi tulajdonjogokért felelős igazgatója.

Azóta történt

Előzmények