A gyorsabb internet növeli a GDP-t

Az Ericsson, az Arthur D. Little tanácsadó cég és a svéd Chalmers Műszaki Egyetem egy 33 OECD-tagországban végzett felmérés alapján számszerűsítette a széles sávú internet sebességének gazdasági hatását. A tanulmány szerint az átlagos sávszélesség megduplázódásával 0,3 százalékkal növekszik a GDP. Az OECD-régióban 0,3 százalékos GDP-növekedés 126 milliárd dollárral egyenértékű, ami a Balti-államok összesített GDP-jénél nagyobb összegnek, valamint az elmúlt évtizedben tapasztalható átlagos OECD-növekedés több mint egyhetedének felel meg.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az internet sebességének további megduplázódásai a 0,3 százalékos mértéket meghaladó növekedést is hozhatnak, például a sávszélesség megnégyszereződése 0,6 százalékos GDP-növekedési ösztönzést jelent.

A széles sáv rendelkezésre állása és a sebesség fontos hajtóereje a gazdaságnak. Az elmúlt évben az Ericsson és az Arthur D. Little megállapította, hogy a széles sávú penetráció minden egyes 10 százalékpontos növekedése 1 százalékkal növeli a GDP-t.

Ez a növekedés nem csupán az infrastruktúra kiépítése kapcsán létrehozott állások közvetlen és közvetett gazdasági aktivitásából és a gazdaságban tapasztalható közvetlen hatékonyságnövekedésből fakad, hanem az indukált hatásból is, amely a munkamódszereknek és -folyamatoknak a társadalom minden szintjén tapasztalható változásából származik. Ez az indukált hatás a leginkább fenntartható dimenzió, és az említett GDP-növekedésnek akár egyharmadát is kiteheti – állítják.

„A széles sáv képes a gazdasági növekedést ösztönözni azáltal, hogy hatékonyabb folyamatokat hoz létre a társadalom, a vállalatok és a fogyasztók részére. Új lehetőségeket teremt a fejlettebb online szolgáltatások, intelligensebb közüzemi szolgáltatások, a távmunka és a videokonferenciák előtt. Az egészségügyben például a várakozásaink szerint 500 millió ember fog majd mobilalkalmazásokat használni” – mondta Johan Wibergh, az Ericsson hálózati üzletágának vezetője.

Azóta történt

Előzmények