Hirdetés

A videó húzza az okostelefonos piacot

Az Ericsson tegnap kiadta Mobilitási jelentésének legújabb változatát, mely a világ számos hálózatából származó nagy adathalmaz (big data) segítségével mutatja be a mobil távközlés új irányvonalait és a mobiltechnológiák gyors ütemű terjedését: az előrejelzések szerint 2020-ig a világ 6 évesnél idősebb lakossága 90%-ának lesz mobiltelefonja. Ezen túlmenően pedig az okostelefon előfizetések is valószínűleg elérik a 6,1 milliárdos csúcsot. A fő megállapítások közé tartozik az is, hogy India és Kína mutatja a leggyorsabb ütemű növekedést, itt a 2014 harmadik negyedévében 18 millió illetve 12 millió új mobil-előfizetést könyveltek el.

Ericsson mobilitási jelentés

Rima Qureshi, az Ericsson stratégiai és a vállalat egyesítésekért valamint felvásárlásokért felelős vezető alelnöke így összegezte az eredményeket: „A mobilok zuhanó árai az egyre jobban használható és egyre szélesebb körben lefedettséget biztosító hálózatokkal karöltve a mobil technológiákat olyan világszerte elterjedt jelenséggé teszik, amelyek nemsokára a népesség túlnyomó többsége számára életkoruktól és lakóhelyüktől függetlenül a világon mindenhol rendelkezésre állnak majd.”

Az okostelefonok terjedése: 2014-ben 800 millió új előfizetést kötnek

Az okostelefonok terjedése igen gyors: a 2014 harmadik negyedévében eladott összes mobiltelefon 65-70%-a volt okostelefon, 2013 azonos időszakában még csak 55% volt ez az arány.

A növekvő eladási arányok ellenére, amely 2014 végéig 800 millió új előfizetést fog jelenteni, az ágazatban még mindig jelentős növekedési lehetőségek rejlenek. Az okostelefonok ma még csak 37%-át teszik ki a mobil előfizetések teljes számának, ami azt jelenti, hogy még számos előfizető állhat át azokra a változatokra, melyek sokkal több mindent tudnak, és az internetezni is lehet velük.

Hirdetés

A jelentés szerint az elkövetkezendő években igen felgyorsul a folyamat, és az okostelefon-előfizetések mai 2,7 milliárd darabos száma 2020-ig várhatóan 6,1 milliárdra nő.

Videó: a mobiltelefonos adatforgalom legnagyobb és leggyorsabban növekvő szegmense

A videó továbbra is uralkodó helyzetben van a mobil hálózatokon: a 4G-vel lefedett hálózatokon jelenleg a mobilforgalom 45-55%-át teszi ki, ami jórészt a valós idejű filmnézésnek (videostreaming) és az egyre jobb minőségű kép okozta élménynek köszönhető.

A videó más online alkalmazások részeként is egyre nagyobb szerepet kap, például a hírekben vagy a reklámokban, illetve a közösségi média egyes területein is. Egyúttal a videónézést a YouTube-hoz hasonló független műsorszolgáltatók (OTT) szolgáltatásainak és tartalmainak egyre bővülő köre is serkenti.

A videónézésére alkalmas eszközök is gyorsan fejlődnek. Számos eszköznek nagyobb már a képernyője, ezzel jobb képminőség érhető el, ami viszont nagyobb adatfogyasztást eredményez. Lassan már mindenféle eszköztípuson kiváló minőségben nézhető film, akár otthon vagyunk, akár valahol menet közben.

A jövőbeni kilátások tekintetében az Ericsson becslése szerint a mobilhálózatokon bonyolított videóforgalom 2020-ra tízszeresére nő majd, és eddigre a teljes mobil-adatforgalom 55%-át fogja kitenni.

5G: előfizetések a láthatáron

Az 5G kereskedelmi célú bevezetésére várhatóan 2020-ban kerül sor és az előrejelzések szerint ennek a technológiának az előretörése sokkal gyorsabb lesz, mint a 4G LTE rendszereké, éppúgy, ahogyan a 4G is gyorsabban elterjedt, mint a 3G. A különbség ebben az esetben az, hogy az új rádiós technológiákon kívül az 5G a meglévő mobil rádiós hozzáférési (mint amilyen a 3G és 4G), a felhőalapú-, valamint a maghálózati technológiákat is magában fogja foglalni, hogy teret biztosítson annak a több ezer új alkalmazásnak, amelyek addigra a mobiltechnológiákra szeretnék alapozni működésüket. Az 5G elterjedését nagyrészt új típusú felhasználási területek fogják előmozdítani, mint amilyen a gépek közötti kommunikáció.

Ericsson mobilitási jelentés

A jelentés bemutatása során elhangzott egy jó példa a technológia kihasználására, melynek segítségével személyre szabott megoldásokat készíthetünk a különböző városstruktúrákat kiszolgálandó. Gondoljunk a manhattani merőleges és egyenes utcaszerkezetre szemben Budapest kanyargós történelmi szerkezetére, vagy akár a néhány emeletes belvárosi téglaépületekre szemben a New York-i felhőkarcolók vasbeton és foncsorozott üvegvilágára. Előbbi példában a városi közlekedés automatikus és biztonságos irányítása kíván különböző megoldásokat. Miközben a második példában és a jelentésben is bemutatott beltéri lefedettség kérdésében – ahol Budapest szerencsésebb helyzetben van – az új mm-es hullámhosszú rendszerek és a meglevők rendszerére alapuló megoldásai nyújthatnak majd megoldást. Egy harmadik példában a déli Central Park forgalom mintái hasonlóbbak a kereskedelmi és üzleti területekhez, mint a pihenőövezetekhez.

A jelentésről

Az Ericsson Mobilitási jelentésének ez a hetedik kiadása, amely előrejelzési adatokat, elemzéseket tartalmaz, és a forgalomban, előfizetésekben valamint a fogyasztói magatartásban várható változásokba nyújt betekintést, hogy világosan láthatóak legyenek a jelenlegi forgalmi és piaci tendenciák.

Az Ericsson a világ összes nagy régiójában több mint 100 élő hálózaton végez rendszeres forgalmi méréseket. A részletes méréseket bizonyos számú kiválasztott kereskedelmi üzemben működő WCDMA/HSPA és LTE hálózaton bonyolítja, hogy felfedhetők legyenek a különféle forgalmi mintázatok.

A legutóbbi jelentés előrejelzési periódusát megváltoztatták, ma már a 2014 és 2020 közötti időszakról szól.

Azóta történt

Előzmények

  • Az Ericsson globális innovációs versenyt hirdet egyetemi hallgatók számára

    Az Ericsson 2015-ös innovációs díjának középpontja: „A tanulás jövője”. A pénzjutalom mellett a döntősök és a középdöntősök interjún vesznek részt, amelynek eredménye szakmai gyakorlat vagy akár egy munkaszerződés is lehet az Ericssonnál.

  • Az LTE megállíthatatlan

    Az Ericsson legújabb jelentése szerint a széles sávú mobilnet továbbra is dinamikusan terjed, és a legújabb generációs hozzáférés egyre népszerűbb.

  • Az Ericsson bemutatta 5G-s fejlesztésüket: 5 giga másodpercenként

    A vállalat szabványosítás előtt álló 5G technológiája az élő, vezeték nélküli bemutatón 5 Gbit/s átviteli sebességet ért el a 15 GHz-es spektrumon.