Kiszorul a kínai piacról az Ericsson

Visszafogja a Kínában való működését az Ericsson, miután Svédország és a Huawei ügye miatt kedvezőtlen helyzetbe került.

A svéd Ericsson a napokban jelentette be, hogy csökkenti a működését Kínában, miután jócskán visszaestek az eladásai.

A cég szerint azért került ebbe a helyzetbe, mert megtorolták, hogy Svédország kitiltotta a Huawei 5G-s eszközeit a hazájából.

Az Ericsson egyébként a vártnál jobb harmadik negyedévet könyvelt el az 5G-s eszközök erős eladásai miatt, így a kínai piac kiesése és a beszállítólánc problémái ellenére is jól szerepel. A Huawei 5G-s eszközeinek Svédországból való kitiltása óta azonban az Ericsson nagyrészt elveszítette a kínai piacot (az árbevételének már nem 11, csak 3 százalékát adja a régió, de a kiírásokat már nem kapja meg a cég, és a bevétel is 418,14 millió dollárral csökkent). Az Ericsson többek között úgy tudott ezzel megküzdeni, hogy betöltötte számos országban a Huawei helyét, miután a kínai óriást amerikai nyomásra kitiltották. Ezen felül mindhárom amerikai szolgáltatóval írt alá 5G-s szerződéseket.

Az Ericsson jelezte továbbá, hogy kezdik érezni a globális fennakadások hatásait, mindez pedig kockázatot jelent a jövőre nézve: a chiphiány és a logisztikai problémák igazából már most csökkentették az árbevételt – a kereslet viszont továbbra is erős marad.

Azóta történt

Előzmények