Amíg megjön az LTE

Noha az elkövetkező években az egyre nagyobb adatátviteli kapacitást és sebességet lehetővé tevő LTE-lefedettség továbbra is rohamosan fog nőni, a szolgáltatóknak addig is biztosítania kell a minőségi ügyfélélményt a mobil széles sávú előfizetőknek – közlik a fejlesztést bemutató cégek. Ennek érdekében az Ericsson, a Qualcomm Technologies Inc. és a Turkcell a világon először hajtott végre kereskedelmi hálózaton 3C-HSDPA (háromvivős, nagy sebességű, felhasználói irányú, csomagkapcsolt hozzáférés) élő bemutatót.

A háromvivős HSDPA az egyvivős alkalmazáshoz képest akár 50%-kal is növelheti a felhasználói irányú sebességet a teljes cellában, függetlenül a hálózati terheléstől. A bemutatón 63 Mbit/s felhasználói irányú sebességet mértek.

A tesztben használt hálózati funkcionalitás része lesz az Ericsson 15A szoftverkiadásának. A tesztet Qualcomm processzort és Qualcomm modemet tartalmazó okostelefonon hajtották végre.

A bemutatóra a Turkcell kereskedelmi WCDMA hálózatának 2,1 GHz-es frekvenciasávjában került sor, három 5 MHz-es vivővel felhasználói irányban és két 5 MHz-es vivővel központi irányban. A próbaüzem alatt az Ericsson által szállított maghálózatot és rádió-hozzáférési hálózati csomópontokat használtak.

A 3C-HSDPA lehetővé teszi az egy időben akár három 5 MHz-es vivőn keresztül végzett felhasználói irányú átvitelt, egyetlen felhasználó felé. Támogatja az egysávos átvitelt, ahol 3 vivő ugyanazon a frekvenciasávon helyezkedik el, illetve a kétsávos átvitelt is, ahol a 3 vivő két frekvenciasávon oszlik el, pl. 900 és 1800 MHz-en.

A bemutató része volt az EUL-MC (Enhanced Uplink Multi-carrier, azaz továbbfejlesztett, központi irányú többvivős technológia) is, az Ericsson 14B szoftverkiadásában megjelenő funkció, amely akár 100%-kal is képes növelni a központi irányú sebességet. A bemutató során sikerült ezt a növekedést demonstrálni. Az EUL-MC központi irányú átvitelt tesz lehetővé egyidejűleg két 5 MHz-es vivőn keresztül, a felhasználó által elérhető maximális sebességet 11, 5 Mbit/s növelve, a cella teljes területén elérhető átlagsebességet pedig 100%-kal megnövelve.

Az új fejlesztések várhatóan 2014 második felében jelennek meg kereskedelmi forgalomban.

Azóta történt

Előzmények

  • Az Ericsson bemutatta 5G-s fejlesztésüket: 5 giga másodpercenként

    A vállalat szabványosítás előtt álló 5G technológiája az élő, vezeték nélküli bemutatón 5 Gbit/s átviteli sebességet ért el a 15 GHz-es spektrumon.

  • Túlárazással vádolja Kína a Qualcommot

    A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság egy ma tartott sajtótájékoztatón végre további információkkal szolgált az amerikai vállalat ellen folytatott trösztellenes vizsgálatról.