Adatátvitel az emberi testen keresztül

Az Ericsson nemrégiben bemutatott Connected Me elnevezésű technológiája az emberi test elektromos vezetőképességét használja adattovábbításra. A kísérleti fázisban 6-10 Mbps sebességet értek el a mérnökök, és várhatóan hamarosan elérik a 20 Mbps-os átvitelt. A technológiával sikeresen továbbítottak zenét és okostelefonnal készített fotót két eszköz között, csupán érintés útján.

A bemutatón használt okostelefonokat kapacitív adatátvitelre képes speciális digitális áramkörrel látták el, melyből egy lap továbbította a jelet az emberi testbe. A vevőoldalon egy hasonló lap és áramkör fogadja az üzenetet. Az információt úgy küldik el, hogy a feszültséget az átvivő elektródánál modulálják, miközben a vevő elektródánál a potenciálváltozásokat érzékelhetővé teszik. A potenciálváltozással párhuzamosan az emberi testen gyenge áram halad át. A fizika nyelvén ezt kapacitív csatolásnak nevezik.

Hirdetés

Bár a téma már egy ideje akadémiai kutatás tárgyát képezi, a korábbi kísérletekben elért sebességek alacsonyak voltak. Ma már azonban olyannyira megnőttek, hogy szinte bármilyen tartalom átvihető. Az Ericssonnál jelenleg elért legnagyobb sebesség 10 Mbps, de a 20-40 Mbps karnyújtásnyira van. (Az összehasonlítás kedvéért: a HD-TV videó üzemeletetéséhez 12-16 Mbps sebesség szükséges.)

A technológia legizgalmasabb tulajdonsága, hogy a kapacitív csatolás alkalmazásával információkat küldhetnek élő szöveten, például emberi testen keresztül. Az információ akár egy ajtózárat nyitó jelszó is lehet, így kulcs használata nélkül, már a kéz puszta érintésére is enged a kilincs. A felhasználás lehetőségei végtelenek, a technológia a hétköznapi élettől, az ipari innovációig számtalan területen alkalmazható.

Rád csatlakoznék

A Connected Me bemutatóprojekt az Ericsson szerint a jövőbeni lehetőségek széles körét tárta fel. A saját testünk szolgálhat elektromos áramkörként, ha ki akarjuk nyitni a gépkocsinkat vagy a szállodai szobánkat. Ha az üzletben fizetünk, megtehetjük egyetlen érintéssel, ha a nyomtatóhoz akarjuk csatlakoztatni telefonunkat, szintén. Hasonlóképpen akár egy kézfogással cserélhetünk személyes információkat egymással (névjegykártyákat, telefonszámokat)m vagy közölhetünk egészségi állapotunkra vonatkozó adatokat orvosunkkal. Nagy átviteli sebességet igénylő kapcsolat esetén zeneszámokat, videókat multimédiás tartalmakat is megoszthatunk egymással azonnal, csupán egy érintéssel.

connected me
Nagyításhoz klikk! a képre>

A kapacitív csatolással a mobilkészülékek, például az okostelefonok is radikálisan átalakulhatnak. A hangszórók, kamerák és egyéb egységek az emberi test alkotta csatorna révén csatlakoztathatók a „személyes hozzáférési ponthoz”, ami a jövőben az emberi testbe épített orvosi készülékek esetében is új lehetőségeket jelent. Pusztán a fejhallgató felvételével lehet csatlakozni a HBC-képes (Human Body Communication) okostelefonhoz, és máris indulhat a zenelejátszás, de a Connected Me használható kihangosítót alkalmazó telefonbeszélgetésben is.

Bár a Connected Me technológia csak most került ki a laboratóriumból, az Ericsson már mérésekkel bizonyította, hogy a laboratóriumi eszközök teljesen megfelelnek az olyan kereskedelmi készülékekkel szemben támasztott követelményeknek, mint például az okostelefonok. Így már most megállapítható, hogy a megoldás nem veszélyes az emberre, az alkalmazott áramerősség alacsony. A mérésekhez az ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection – Nemzetközi Nem Ionizáló Sugárzás Elleni Védelmi Bizottság) specifikációját használták, amelyet az Egészségügyi Világ Szervezet (WHO) hagyott jóvá.

Előzmények