Eric Schmidt: az Android az iPhone előtt jár

A párizsi LeWeb konferencián Eric Schmidt, a Google igazgatótanácsának elnöke nagyjából egy órán keresztül számos témáról beszélgetett a színpadon, többek között az Android operációs rendszerről is. Az interneten megtekinthető felvétel második felében (körülbelül a 41. percnél) a vezető egy kicsit talán meggondolatlan kijelentést tett, mikor azt mondta, hogy az Android már most az iPhone előtt jár. Mindezt egy olyan teremben jelentette ki, ahol a közönség jelentős részének kezében iPhone, iPad vagy MacBook volt.

Hirdetés

A reakció néma csend volt, amire Schmidt kifejtette, hogy miben is méri a rendszereket: készülékmennyiségben, az Ice Cream Sandwichben, az alacsonyabb árakban és abban, hogy több gyártó használja. Tény ami tény, az Android hatalmas siker, de jelenleg még úgy tűnik, hogy több fejlesztő választja az iOS platformot, mint a zöld robotosat. Ez a konferencián is látszott: az ott bejelentett két alkalmazás csak iOS-re készült el, bár az egyiknél megjegyezték, hogy várható androidos verzió is.

Schmidt ugyanakkor nyugodt, úgy gondolja, hogy a nagyobb eladási volumen miatt előbb-utóbb úgyis az Android lesz a nyerő platform, mi pedig egyet tudunk érteni vele. Ha eljön az a nap, amikor tízszer annyi ilyen készülék fog szaladgálni, mint iPhone, a fejlesztők is nagyobb lelkesedéssel állnak majd a platform mögé, melynek alkalmazásboltjára egyébként most sem lehet panasz – épp a napokban érték el a 10 milliárd letöltést.

A vezető elmondta, hogy eddig mintegy 200 millió Android-készüléket értékesítettek világszerte, naponta 550 000 millió ilyet aktiválnak. Az iOS-sel való összehasonlítás kapcsán Schmidt rámutatott, hogy a rendszerük előbb megszületett, mint az iPhone, amivel Steve Jobs azon vádjára reagált, mely szerint az Androidot az Apple-től lopták.

Azóta történt

Előzmények