Epilepsziásokat támadtak a hackerek

Hirdetés

Megdöbbentő esetről adott hírt nemrég a Wired: hackerek – talán először a „szakma” történetében – nem a felhasználók számítógépen tárolt adatait, hanem magukat a felhasználókat vették célba. A lap beszámolója szerint az epilepsziásoknak segítséget nyújtó amerikai Epilepsy Foundation fórumán helyeztek el ismeretlenek olyan animációkat, amelyek migrént és rohamokat is kiválthatnak az betegeknél. A „veszélyes” – szkripttel generált, villogó animált képeket tartalmazó – hozzászólások március 22-én százával bukkantak fel az oldalon, ezért az alapítvány másnap átmenetileg leállította a fórumot.

A szervezet szóvivője a lapnak elmondta, hogy több ember lett rosszul a képektől, de azt nem tudták megmondani, pontosan hányan. Egyikük, egy 33 éves nő, aki ún. mintaszenzitív epilepsziában szenved – bizonyos mintázatok látványa rohamot idézhet elő nála –, elmondta, hogy ugyan nem vesztette el az eszméletét, amikor meglátta a képet, de „éppen telefonáltam, és se mozdulni, se megszólalni nem tudtam.” Nagyjából tíz másodperc elteltével a 11 éves fia vette észre, hogy baj van, és fordította el a fejét a képernyőtől, majd zárta be a böngészőt.

Miután vasárnap a moderátorok eltüntették a képeket tartalmazó hozzászólásokat, a hackerek újra próbálkoztak: másodszorra olyan JavaScript kódot szúrtak be a szövegbe, amely egy másik weboldalra irányította át a témát megnyitó internetezőket, ahol aztán egy nagyobb, a foto- és mintaszenzitív epilepsziásokra kihegyezett kép várta őket. A közvetett bizonyítékok arra mutatnak, hogy az alattomos támadás mögött ugyanaz a csoport áll, amely annak idején a szcientológia egyház elleni attakkal hívta fel magára a figyelmet.

Azóta történt

  • Az informatika töréstesztje

    Az informatikai oktatás területén elért látványos sikereiről kérdeztük a lassan tízéves NetAcademia ügyvezetőjét, Fóti Marcellt, aki az etikus hackerekről is beszélt nekünk.

  • Ügyesek a magyar hackerek

    Veszélyes adathalász módszert mutatott be az Ördöglakat elnevezésű online biztonságtechnikai játék egyik résztvevője. Konferenciatéma lesz.

  • Hatmillió chilei személyes adatát lopták el

    Egy helyi hacker különböző kormányhivatalok szervereit törte fel, majd közzé is tette a begyűjtött adatokat, így figyelmeztetve a rendszerek sebezhetőségére.

Előzmények

  • A német hackerek a belügyminisztert alázzák

    A Chaos Computer Club – melynek tagjai évek óta küzdenek a biometrikus azonosítás ellen – a szigorpárti Wolfgang Schäublét vette célba.

  • Meghackelem a szíved!

    Az amerikai kutatócsoport egy dinamikusan fejlődő technológia jövőbeni biztonsági kockázataira igyekszik felhívni a figyelmet.

  • Hackerfegyver a crackerek ellen

    A Goolag Scannert elindító vállalkozás jó szándéka vitathatatlan, az azonban kérdés, hogy mennyire használható a szolgáltatás, s vissza lehet-e élni vele.

  • Keresztény diktatúra a MySpace-en

    Nyilvánvaló, hogy a krisztusi életet élő Rupert Murdoch kezében futnak össze a szálak. Mindennapi összeesküvés-elméletünk sorozat.