Az Európai Parlament a videójátékosok védelméért

A hatalmas méretű – 2021-ben Európában 23,3 milliárd euró becsült értékű – játékipar rengeteg fogyasztót is jelent.

Az Európai Parlament január 17-én vitatta meg azt a jelentést, mely videójátékosok magasabb szintű védelme érdekében jogszabályjavaslatokat is tartalmaz. A javaslatokról ma, január 18-án szavaznak.

Hirdetés

Elismerve és méltányolva a játékipari szektor fontosságát, a több védelmi intézkedést is javasolnak:

  • az EP felkéri az Európai Bizottságot (EB), hogy fordítson nagyobb figyelmet a játékiparban elterjedt virtuális javak kereskedésére, ugyanis a tapasztalatok szerint a háttérben elszaporodtak az illegális gyakorlatok (pl. pénzmosás)

  • az előfizetések lemondásának megkönnyítése: általános fogyasztóvédelmi elv az EU-ban, hogy a szolgáltatások lemondásának épp olyan egyszerűnek kell lennie, mint az előfizetésnek, ezt ki kell kényszeríteni a játékiparban is

  • a gyerekek védelme érdekében hatékonyabb szülői felügyeleti eszközökre van szükség, illetve szigorúbban kell venni a játéktervezők munkáját, akik gyakran alkalmaznak olyan manipulatív eszközöket, amelyek a gyerekekre káros hatásokat fejtenek ki (függőség, elszigeteltség, zaklatások stb.)

  • a veszélyeztetett csoportok védelme érdekében minden, a játékkal kapcsolatos információnak könnyen elérhetőnek kell lennie

  • szigorúbb adatvédelem

Emellett általánosságban megfogalmazzák, hogy a játékszektor erős gazdasági húzóágazat, ez előnyös az EU gazdaságai számára, ugyanakkor a videójátékok kiváló oktatási platformot is jelentenek. Éppen ezért szükségesnek látják egy átfogó európai videójáték-stratégia megalkotását is – ennek támogatására az EP létrehoz egy évente kiosztandó játék-díjat is.

Előzmények