Magyarország hátul kullog a mobil széles sávban

Az ENSZ széles sávú fejlesztésekkel foglalkozó bizottsága (Broadband Commission) tegnap tette közzé azt a jelentését (State of Broadband), melyben a világ lakóinak internet-hozzáférését mérték fel.

Hirdetés

Az adatok szerint még milliárdok nem férnek hozzá a világhálóhoz a Földön,a népesség 57 százaléka. A fejlődő országokban csak a lakosok 35 százaléka számára elérhető ez a kommunikációs forma, és különösen súlyos a helyzet a 48 legszegényebb országban, ahol az ott élők 90 százalékának esélye sincs az internet használatára.

A jelentést a New York-i ENSZ-csúcstalálkozóra készítették el, ahol a tervek szerint a jelen lévő vezetők el fogják fogadni a hosszú távú fejlesztési terveket tartalmazó, a fenntartható fejlődési célokat összefoglaló 2030 Agenda iránymutatást, mely különösen hangsúlyosan kezeli az információtechnológiai fejlesztéseket.

A felmérés szerint az internet-ellátottság szempontjából legfejlettebb állam Dél-Korea (98,5 százalék), őket Katar (98 százalék) és Szaúd-Arábia (94 százalék) követi – a tíz élen járó állam mind Ázsiában vagy a Közel-Keleten található. A legrosszabb a helyzet Guineában, Szomáliában, Burundiban és Eritreában, ezeken a helyeken a lakosság kevesebb mint 2 százaléka internetezhet.

Magyarország a kábeles széles sávú ellátottságban a 27,3 százalékos előfizetői aránnyal a 32. helyet foglalja el. A mobilos széles sávban már sokkal rosszabb a helyzet, itt a 34 százaléknyi előfizető csak a 88. helyre elegendő. Az internethasználók aránya 76,1 százalék, ezzel a 35. helyen állunk.

Előzmények