Óvatosságra intette az ENSZ az EU-t az online szabályozások kapcsán

Az EU és Nagy-Britannia is új törvényekkel szorítaná vissza az online erőszakot, az ENSZ szerint viszont nincs olyan varázspálca, aminek a meglengetésére eltűnik a rasszizmus az internetről.

Az EU és Nagy-Britannia egyaránt arra készülnek, hogy újabb és újabb törvényekkel szabályozzák az online tartalmakat és platformokat (többek között a weben terjedő erőszak és rasszizmus miatt).

Az ENSZ azonban arra figyelmeztette a jogalkotókat, hogy kerülniük kell a túlságosan tág értelmezéseket és az algoritmusoktól való túlzott függőséget, ellenkező esetben a szólásszabadság látja a következő lépések kárát.

Az ENSZ emlékeztetett, hogy csak az elmúlt 2 évben, csak a közösségi médiával kapcsolatban körülbelül 40 új törvényt hoztak világszerte, ezek között voltak olyanok is, amelyek tartalomtörlésekhez és letartóztatásokhoz vezettek. Peggy Hicks szerint gyakorlatilag minden ország szabályozza már az online tartalmakat, sokszor azonban veszélybe kerülnek az emberi jogok eközben. Szerinte ennek az oka, hogy a nyilvánosság nyomására gyorsan, egyszerű megoldásokkal reagálnak a kormányzatok, pedig a problémák komplexek.

Azt is hozzátette Hicks, hogy egyes kormányok felhasználják ezeket a lehetőségeket a szólásszabadság vagy a kritikusok korlátozására. Hicks kitért az EB-döntő utáni brit botrányra is, amit a büntetőket kihagyó játékosokat célzó, rasszista kampány indított el. Míg Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke kitiltaná a mérkőzésekről az online rasszizmusban bűnösnek talált rajongókat, továbbá megbüntetné a posztokat törölni képtelen közösségi cégeket, addig Peggy Hicks szerint nem lehet csak úgy meglengetni egy varázspálcát, hogy eltűnjön az internetről a rasszizmus. Szerinte a web csak azt tükrözi, amivel a fizikai valóságban is találkoznak az emberek.

Előzmények